3.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței Atlantice: Republica Moldova este o...

Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței Atlantice: Republica Moldova este o prioritate de top pentru NATO

Republica Moldova reprezintă o „prioritate de top” pentru NATO, chiar dacă Alianța Atlantică respectă neutralitatea Republicii Moldova, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Adunarea Parlamentară a NATO, desfășurată în Luxemburg, a decis noi măsuri împotriva Rusiei, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina. În acest context, Mircea Geoană, al doilea om în ierarhia politică a Alianței Atlantice, a precizat că NATO va intări sprijinul pentru țările care ar fi vulnerabile în fața Rusiei. Geoană a precizat că NATO acordă o atenție specială pentru trei țări care nu sunt, totuși, membre ale Alianței. Aceste trei țări, indicate explicit de Mircea Geoană, sunt Republica Moldova, Georgia și Bosnia – Herțegovina.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova nu este o intervenție militară convențională a Rusiei, este un război hibrid deplin. Este interesul nostru și obligația noastră să ajutăm Moldova, să ajutăm Georgia și să ajutăm Bosnia. Și să ne asigurăm că, dacă decid liber să vină spre Europa democratică și liberă, cred că este obligația noastră să îi ajutăm să meargă în acea direcție. Asta facem în NATO și UE”, a precizat fostul ministru de Externe al României, Mircea Geoană. El a salutat și faptul că președinta Maia Sandu urmează să fie gazda summit-ului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023 în Republica Moldova.

În privința NATO, următorul eveniment major pe agenda Alianței este summit-ul de la Vilnius (Lituania), programat în perioada 11 – 12 iulie 2023.

Deși membre ale fostei URSS, Republica Moldova și Georgia au relații din ce în ce mai apropiate cu Uniunea Europeană. În plus, Republica Moldova a obținut, încă de acum un an, statutul oficial de candidat la integrarea în UE. Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE ar putea începe chiar în anul 2023. Procesul de integrare a Republicii Moldova în UE s-ar putea finaliza până în anul 2030, a estimat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

În privința relației cu NATO, Republica Moldova este o țară parteneră. Constituția Republicii Moldova precizează că ea este țară neutră. O eventuală cerere de intrare în NATO ar necesita modificarea Constituției. Dar până acum, în ciuda războiului din Ucraina și a amenințărilor venite din Rusia la adresa Republicii Moldova, cetățenii ei se pronunță, cu o mare majoritate, pentru menținerea actualei neutralități, nu pentru aderarea la o alianță militară.

Adunarea Parlamentară a NATO, denumită inițial Adunarea Atlanticului de Nord, a fost înființată în anul 1955. Ea este o organizație care reunește parlamentari din toate țările NATO, precum și din țări partenere cu Alianța Atlantică. Adunarea Parlamentară este condusă de Joëlle Garriaud -Maylam (Franța). Șeful Delegației României la Adunarea Parlamentară NATO este senatorul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Republica Moldova, Georgia și Bosnia – Herțegovina fac parte dintre cele 16 state care au calitatea de „țări asociate” la Adunarea Parlamentară a NATO. Șeful Delegației Republicii Moldova este deputatul Lilian Carp, care este și președintele Comisiei de securitate națională din Parlamentul Republicii Moldova.

Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare s-a desfășurat în perioada 19 – 22 mai 2023.

Ambasadorul Mircea Geoană, în prezent secretar general adjunct al NATO, subliniază că Rusia, simultan cu războiul pe care-l desfășoară în Ucraina, a pornit un război hibrid împotriva unor țări neutre, una dintre ținte fiind Republica Moldova. Alianța Atlantică își asumă răspunderea de a susține și aceste țări, cu observația că trebuie să le respecte dorința de a rămâne în neutralitate.

„Republica Moldova, împreună cu Georgia și Bosnia, așa cum am menționat, este și ea o prioritate de top pentru NATO. Desigur, respectăm neutralitatea Moldovei, conform Constituției, respectăm acest lucru în totalitate”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

La data de 21 mai 2023, președinta Maia Sandu a convocat un miting pro-european în capitala Republicii Moldova. La Chișinău, alături de Maia Sandu s-a aflat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. În discursul ei, rostit parțial în limba română, Roberta Metsola a anunțat că negocierile de primire a Republicii Moldova în UE pot începe chiar în anul 2023.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Trebuie să avem un viitor comun și Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a vă susține în calea de a deveni stat membru al UE”

Roberta Metsola,

Președinta Parlamentului European

Republica Moldova și-a exprimat categoric dorința de a fi primită în Uniunea Europeană însă, din punct de vedere militar, deși colaborează cu NATO, ar dori să-și păstreze neutralitatea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă