8.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinistrul Apărării a demisionat cu zi înainte de ședința CSAT. Ce urma...

Ministrul Apărării a demisionat cu zi înainte de ședința CSAT. Ce urma să se discute

Vasile Dîncu a demisionat, luni, din funcția de ministru al Apărării, cu zi înainte de ședința CSAT, care era programată cu mult timp mai înainte.

Ministrul Apărării este și membru în CSAT, deci Dîncu, dacă nu demisiona, trebuia să participe la ședință. Ședința fusese convocată de șeful statului, Klaus Iohannis. Nu există indicii că președintele Iohannis va amâna ședința CSAT din 25 octombrie 2022, chiar dacă postul de ministru al Apărării este temporar vacant.

Anunțul din 11 octombrie 2022 al Administrației Prezidențiale fusese următorul:

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 25 octombrie 2022, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: Evoluții privind situația de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicații pentru România;

Îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina;

Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancțiuni, instituit pe plan internațional, în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022;

Măsuri privind modernizarea Armatei României”

Ordinea de zi a ședinței CSAT arată că principalele teme sunt legate de Ucraina. Este exact domeniul în care Dîncu s-a remarcat printr-o declarație controversată. Dîncu recomanda să se poarte negocieri între Occident și Rusia, cu privire la Ucraina.

„Doar Ucraina decide ce negociază. Aceasta e poziția noastră oficială. Unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei, pentru a vedea aceste poziții”, a replicat președintele Iohannis.

Pe de altă parte, la 25 octombrie CSAT va discuta și despre modernizarea Armatei României. Cel puțin în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române, ministrul Dîncu demonstrase că nu cunoaște domeniul.

În termen de 45 de zile din momentul în care postul a devenit vacant, președintele României trebuie să numească un nou ministru al Apărării. Până la acea numire, Ministerul Apărării Naționale va fi condus, interimar, de premierul Nicolae Ciucă. El va participa cu siguranță și la ședința CSAT din 25 octombrie 2022.

Din partea PSD, potențiali candidați pentru funcția de ministru al Apărării sunt Mihai Tudose și Titus Corlățean. Nu este exclus însă un schimb de portofolii, astfel încât MApN să treacă de la PSD la PNL.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Threads, platforma dezvoltată de Meta, introduce o serie de funcționalități noi

Threads, platforma dezvoltată de Meta și competitor direct al platformei X (fostul Twitter), introduce o serie de funcționalități noi care schimbă modul în care...

Sebastian Stan și David Popovici s-au întâlnit. „Made in Romania”

David Popovici, campionul român la înot, a împărtășit cu fanii săi un moment special pe rețelele sociale, postând o fotografie alături de actorul american...

Val de concedieri colective în România: industria auto și alte sectoare, grav afectate

Tot mai multe companii din România, inclusiv din industriile auto, a mobilei, textilelor, electrocasnicelor și IT, au anunțat în ultimele luni închiderea unităților de...
Ultima oră
Pe aceeași temă