3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMii de copii și de tineri au fost racolați de Securitate

Mii de copii și de tineri au fost racolați de Securitate

Mii de copii și de tineri au fost racolați de Securitate, relevă documente ale fostei Securități.

Peste 2300 de elevi minori au fost recrutați de ofițeri ai fostei Securități. Acești copii urmau a servi regimul comunist din România, relevă o serie de documente din arhiva CNSAS.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis Parchetului Militar aproape 7000 de documente despre copiii care ar fi fost recrutați de fosta Securitate.

În perioada iulie – octombrie 2021, CNSAS a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 6.702 documente identificate în arhiva proprie. Documentele se referă la activitatea desfăşurată de 169 de foşti ofiţeri de Securitate.

Securiștii “au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 2.300 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, a anunțat, ieri, CNSAS.

CNSAS continuă identificarea şi transmiterea de documente pentru dosarul deschis de Secţia Parchetelor Militare, în urma sesizării depuse în primăvara acestui an.

Unele fapte reieșite din arhivă erau atunci prezentate de László Csendes, membru CNSAS. El sublinia că „este vorba despre o istorie foarte tristă”.

Mii de copii și de tineri au fost racolați de Securitate, în mod ilegal

Cercetătorul László Csendes explica, acum câteva luni, că ofițerii Securității abordau copii în vârstă de 13-14 ani astfel încât copiii “nici nu-şi dădeau seama cu cine stau de vorbă. Îi recrutau şi îi convingeau să furnizeze poliţiei secrete informaţii despre părinţii sau profesorii lor. Această metodă era ilegală chiar şi în acea perioadă”.

“Securiştii reuşeau să abordeze copii în vârstă de 13 – 14 ani. Această metodă era ilegală chiar în acea perioadă. Am predat dosarele a 50 de asemenea ofiţeri Parchetului Militar”

László Csendes,

Membru CNSAS

Faptele comise de Securitate nu sunt complet elucidate întrucât unele documente nu au ajuns la CNSAS. Aceste documente sunt păstrate de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Trei cercetători CNSAS i-au adresat ministrului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă în care solicitau MApN să predea la CNSAS acele documente din arhiva Securităţii pe care încă le ține secrete.

“Toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva MApN au fost predate CNSAS, cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

MApN a confirmat că, la 31 de ani de la Revoluția din 1989, încă mai păstrează sub cheie, probabil la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), documente ale fostei Securități.

Securitatea a fost, probabil, cel mai detestat instrument al regimului Ceaușescu. Departamentul Securității Statului făcea parte din Ministerul de Interne. Acest Departament a fost desființat la începutul anului 1990, imediat după victoria Revoluției din Decembrie 1989.

Românii au început să uite acele moment, iar pe acest fundal, există încă dosare ale Securității care sunt păstrate secrete.

SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă

Arhiva Securității a fost preluată, în cea mai mare parte, de Serviciul Român de Informații. SRI s-a înființat în martie 1990. Documentele ajunse la SRI au fost apoi desecretizate și transmise către CNSAS.

“SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei”, declara Eduard Hellvig, directorul SRI.

Dar nu toate documentele Securității au ajuns la SRI și, de acolo, la CNSAS. În funcțiile de domeniile sau de persoanele la care se refereau, unele dosare au fost preluate de alte instituții. Aceste instituții sunt SIE, Ministerul Justiției și MApN. N-au ajuns la CNSAS acele documente din arhiva Securității care încă nu sunt desecretizate.

În cazul acestor documente se susține că desecretizarea “ar putea aduce atingere securității naționale”.

Se poate deduce cine ar suferi din publicarea acestor documente. Ar suferi prejudicii foștii securiști care încă lucrează în unele instituții din România. Sau care au ieșit la pensie din aceste instituții și acum sunt beneficiari de pensii speciale. Sau care, și mai grav, au trecut în rezervă, primesc o asemenea pensie specială dar s-au și reangajat în alte domenii, cumulând pensia cu salariul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă