2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoLovitura lui Ponta. România putea avea avioane F-16 noi, dar un prim-ministru...

Lovitura lui Ponta. România putea avea avioane F-16 noi, dar un prim-ministru a preferat avioane second hand

România putea să cumpere avioane F-16 noi, dar un prim-ministru a preferat avioane second hand. Această dezvăluire o face generalul în rezervă Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării (cea mai înaltă funcție militară din România) și fost pilot de avioane de luptă.

Informația este prezentată de generalul Dănilă la data de 25 mai 2022, într-o postare pe internet. Postarea apare în contextul deciziei MApN de reluare a zborurilor cu avioane MiG 21 LanceR.

„În 2011 CSAȚ aproba achiziționarea a 32 de F-16 noi, dar guvernele nu au aplicat hotărârea. Mai mult, Prim-ministrul instalat în 2012 a decis să achiziționeze avioane în uz, iar decizia a fost transformată în lege. Pentru orice militar, legea se respectă, nu se mai comentează, așa încât am clasificat pentru zece ani comentariul la această decizie deși era scris anterior legii, dar neacceptat de către Prim-ministru”, a explicat, la data de 25 mai 2022, generalul Dănilă.

Fostul șef al Statului Major al Apărării nu spune explicit numele premierului care a ales avioane second hand, în locul unor avioane noi. În anul 2012, trei politicieni au exercitat funcția de premier al României. Aceștia au fost Cătălin Predoiu, Mihai Ungureanu și Victor Ponta. Predoiu a fost doar premier interimar, timp de patru zile, deci e greu de crezut că el ar fi luat o decizie atât de complicată. Ungureanu a fost premier în perioada februarie – mai 2012. Victor Ponta a fost premier de la data de 7 mai 2012.

Ziarul România liberă a întrebat și a aflat că premierul care impus varianta avioanelor F-16 second hand a fost Victor Ponta.

În loc de 32 de avioane F-16 noi, avem 17 avioane second hand

Forțele Aeriene Române dețin în acest moment 17 avioane de luptă F-16. Toate cele 17 au fost cumpărate, second hand, de la Forțele Aeriene ale Portugaliei. Ele formează o singură escadrilă, cu baza la Fetești. România ar avea nevoie de trei escadrile. Celelalte două escadrile se vor forma din 32 de avioane care vor veni din Norvegia. Ca și primele 17, și cele 32 de avioane care încă n-au sosit sunt tot second hand.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă