5.7 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoLegea apărării naționale. Armata și alte forțe militare din România pot acționa...

Legea apărării naționale. Armata și alte forțe militare din România pot acționa în afara teritoriului național. Scopul ar fi protejarea cetățenilor români

Legea apărării naționale, al cărei proiect a fost elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), precizează că „forțele destinate apărării” au dreptul să execute misiuni atât pe teritoriul statului român cât și în afara acestui teritoriu.

Legea apărării naționale, aflată deocamdată în stadiul de proiect, va permite structurilor „militare și nonmilitare” ale statului român să execute misiuni în afara teritoriului național, dacă acest lucru este necesar pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol. Chiar dacă alte țări execută în mod curent misiuni de acest gen, România încă nu avea reglementat acest tip de acțiune. Legea apărării naționale, în varianta aflată încă în vigoare, cea din anul 1994, nu se referea la misiuni de luptă ale armatei în afara teritoriului României.

Legea apărării naționale încă în vigoare este Legea 45 / 1994. Ea fusese elaborată în vremea când România încă nu intrase nici în NATO nici în UE. Iată că, la 20 de ani după intrarea României în NATO, MApN elaborează un proiect de lege care ține cont de apartenența la această alianță politico – militară. Proiectul viitoarei Legi a apărării naționale a fost publicat de MApN, pentru consultare publică, la data de 1 aprilie 2024.

Conform acestui proiect, România poate folosi „capabilități militare sau nonmilitare” în interiorul dar și în afara teritoriului național, fie pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol, fie pentru „contracararea amenințărilor hibride”.

Militari români în Transnistria?

Aceste reglementări sunt sensibile, în condițiile în care proiectul de lege nu precizează clar ce fel de „amenințări hibride” vor contracara militarii români în străinătate. Un alt aspect delicat este că multe persoane au dublă cetățenie (una fiind cea a României) și au domiciliul în străinătate (de exemplu în Republica Moldova), ceea ce, aparent, ar justifica trimiterea de militari ai României în Republica Moldova. Mai mult, unii locuitori ai Transnistriei (zona de est a Republicii Moldova, aflată sub controlul separatiștilor de la Tiraspol) și-au obținut și cetățenia română.

Proiectul de lege menționează că „președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protecția cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național”.

Conform proiectului de lege, „forțele destinate apărării”, deci cele abilitate să execute și misiuni în afara României, sunt forțele armate și forțele de protecție. La rândul lor, forțele armate sunt Armata Română, Jandarmeria Română, structuri ale SRI, SIE, DGPI (componentă militară din cadrul MAI), SPP și STS.

Unele prevederi din proiectul viitoarei legi a Apărării le continuă pe cele din legea veche – cea din anul 1994. De exemplu se precizează că, la nivel strategic, acțiunile militare sunt conduse prin Centrul Național Militar de Comandă. Comandantul Centrului este șeful Statului Major al Apărării. În prezent, șeful SMAp este generalul Gheorghiță Vlad.

Proiectul Legii apărării naționale este semnat de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Despre acest proiect de lege vorbise, încă de acum o lună, deputatul Laurențiu Leoreanu (PNL). El deține funcția de președinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protecția cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național”

Proiectul Legii apărării naționale

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Google avertizează utilizatorii Gmail despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma

Google avertizează utilizatorii Gmail, care depășesc 2,5 miliarde la nivel global, despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma. Gmail, val...

SUA investighează posibile riscuri de securitate națională legate de utilizarea routerelor de internet produse de compania chineză TP-Link

Guvernul Statelor Unite investighează posibile riscuri de securitate națională legate de utilizarea routerelor de internet produse de compania chineză TP-Link, folosite de milioane de...

Putin ar vrea pace în Ucraina cu două condiții. Test sinistru pentru SUA legat de rachetele Oreșnik

Vladimir Putin ironizează scutul de la Deveselu. Spune că este un sistem pe cât de costisitor, pe atât de inutil, mai ales în faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă