Președintele Iohannis a semnat, luni, mai multe acte normative, unul dintre ele fiind decretul care prelungește cu șase luni mandatul unor membri ai conducerii ANRE.
ANRE este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. În contextul nemulțumirilor populației cu privire la creșterea prețurilor la energie, multe acuzații s-au îndreptat contra ministrului Energiei, Viorel Popescu. Acesta, în schimb, a pasat răspunderea către ANRE. Așa s-a ajuns și la ideea unor schimbări în conducerea ANRE.
Cu toate acestea, șeful statului a semnat, la data de 9 ianuarie 2023, un „Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 139/2022 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”. În ciuda acestei titulaturi complicate, scopul decretului prezidențial este simplu. Decretul prelungește cu șase luni mandatul lui Dumitru Chiriță în funcția de președinte al ANRE. Tot cu șase luni sunt prelungite mandatele pentru vicepreședintele Nagy-Bege Zoltan și pentru doi membri din Comitetul de reglementare al ANRE. Aceștia sunt Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe.
Cei patru menționați fac parte din conducerea, de șapte membri, a ANRE. Pentru toți cei patru menționați, mandatele la ANRE au expirat încă din data de 23 octombrie 2022. Primul pas în prelungirea mandatelor l-a făcut guvernul Ciucă, prin Ordonanța de Urgență 139, emisă la 19 octombrie 2022. „În mod regulamentar, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei poate funcționa doar în prezența a 4 membri din totalul celor 7 membri”, motiv care ar impune prelungirea mandatelor celor patru persoane menționate, susținea „Nota de fundamentare” a OUG 139. Chiar în OUG 139 era indicat acest termen de prelungire de șase luni. Termenul de șase luni ar curge, așadar, de la 19 octombrie 2022.
Pe de altă parte, aceeași Notă de fundamentare preciza următoarele: „Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere”. Documentul elaborat de Guvern nu explică de ce, într-o asemenea situație, premierul Ciucă (acesta fiind și senator, și președinte PNL) nu a făcut demersuri în Parlament pentru numirea unei noi conduceri a ANRE ci a preferat să prelungească, prin semnătura lui, adică prin OUG, mandatul vechii conduceri. În plus, această OUG este contrasemnată și de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ministrul Energiei era unul dintre cei care au criticat conducerea ANRE, sugerând că ANRE este vinovată de creșterea prețurilor la energie.
După OUG 139 a venit proiectul de lege 647/2022, care a aprobat OUG 139, mai întâi la Camera Deputaților, în noiembrie 2022, apoi la Senat, în decembrie 2022. Iar acum, la 9 ianuarie 2023, șeful statului a promulgat legea. Conform acestei serii de acte normative, cei patru membri ai conducerii ANRE rămân în funcție până în aprilie 2023. Cam tot la acel moment s-ar produce transferul funcției de premier de la PNL la PSD.
În septembrie 2022, deci înainte cu o lună ca mandatul conducerii ANRE să expire, ministrul Virgil Popescu acuza ANRE că nu supraveghează prețurile la energie. Pe această cale, ministrul Energiei (PNL) se disculpa pentru creșterea prețurilor, încercând să plaseze răspunderea asupra ANRE. Substratul acestui transfer de responsabilitate era că președintele ANRE, Chiriță, fusese desemnat de PSD.
„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa”
Virgil Popescu,
Ministrul Energiei
În ciuda nemulțumirilor legate de activitatea ANRE, premierul Ciucă a aprobat o Ordonanță de Urgență care prelungește cu șase luni mandatul conducerii ANRE. Varianta normală, care era însă explicată chiar în „Nota de fundamentare”, era ca Parlamentul să aprobe o nouă conducere a ANRE. Surse politice afirmau că nici măcar PSD nu l-ar mai susține pe Chiriță în fruntea ANRE. „Sunt ferm convins că vom veni cu o propunere din partea Partidului Social Democrat pentru președintele ANRE”, declarase Marcel Ciolacu, președintele PSD.
„Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare, precum şi a preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere”
Guvernul României
Mandatul a patru dintre cei șapte membri ai conducerii ANRE se prelungește cam până la momentul când premierul PNL, Nicolae Ciucă, va fi înlocuit cu un premier PSD.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!