-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoInsolvență cu premeditare în cazul Diverta

Insolvență cu premeditare în cazul Diverta

Rețeaua de librării Diverta, deținută de firma Blor Retail, și controlată de omul de afaceri Octavian Radu se află în plin proces de insolvență, pentru a doua oară.

De această dată, Octavian Radu pare că a simțit că afacerile nu se îndreaptă pe drumul cel bun și și-a organizat minuțios căderea.

O parte dintre firmele înscrise la masa credală, după intrarea în insolvență a Blor Retail, sunt controlate tot de Octavian Radu. Majoritatea au contracte bine puse la punct care le asigură recuperarea pierderilor. Mai exact, tabelul preliminar al creanțelor Blor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, afișază că peste 92% din creanțele garantate și 17% din restul creanțelor înscrise la masa credală sunt ale altor companii deținute de Octavian Radu. Creanțele reprezintă, practice, dreptul creditorului asupra unei sume de bani ce i se datorează.

Pink Post Solutions, Perfect Global Business, Cibin Development, TCE Capital Invest, Forum Center și Riombi Investment fac parte dintre companiile înscrise la masa credală și totodată deținute de Octavian Radu. În plus, chiar soția sa, Anca Otilia Radu se află în rândul creditorilor Diverta, dar care și-au asigurat pierderea.

De altfel, componența comitetului creditorilor Diverta este controlată de firmele lui Octavian Radu, ținând cont că Cibin Development și Perfect Global Business dețin o pondere de peste 58%. În plus, Cibin Development este președintele comitetului creditorilor, potrivit informațiilor consultate de România Liberă.

Surprinzător este că aceste contracte care garantează practic recuperarea unor posibile pierderi au fost întocmite în perioada 06.01.2020- 16.04.2021. Ulterior, în luna iunie a anului trecut, lanțul de librării Diverta anunța intrarea în insolvență. Creanțele firmelor controlate de Octavian Radu, înscrise la masa credală Blor Retail, au trecut în rândul creanțelor garantate prin contracte de împrumut și ipotecă mobiliară.  

Contractele de ipotecă mobiliară încheiate de către compania Blor Retail și care garantează părțile sociale deținute în societatea Radu Trading, controlată tot de Octavian Radu, acoperă în total 491.000 de euro și peste 2,39 de milioane de lei, adică aproximativ un million de euro în total, potrivit documentelor consultate de România Liberă.

Pe lângă faptul că prin aceste contracte companiile deținute de Octavian Radu au garanția recuperării împrumuturilor de la firma în insolvență tot a lui Octavian Radu, antreprenorul reușește practic să dețină și controlul întregii proceduri de insolvență.

Administratorul judiciar al procedurii de insolvență Diverta susține în niște documente consultate de România Liberă că prin această procedură creditorii nu au fost prejudiciați. Totuși, este evident statutul preferențial pe care creditorii deținuți de Ocatvain Radu îl au în fața celorlalte companii înscrise la masa credală.

Declarația antreprenorului de la admiterea insolvenței Dievrta de către instanță, pentru a doua oară în ultimii 10 ani, era plină de încredere. În lumina noilor informații pare să prindă alt înțeles.          

„Diverta este, probabil, singura firmă care a supraviețuit 10 ani unei insolvențe și, probabil, prima firmă care o să iasă din a doua insolvență. Avem un super-brand, conceptul nostru este modern, iar furnizorii sunt alături de noi. Sunt sincer surprins de reacția furnizorilor/creditorilor. Cu două excepții, o editură și un papetar, toți vor să ne ajute. Este impresionant, chiar și la cei 60 de ani ai mei”, a spus pentru Profit.ro fondatorul Diverta, Octavian Radu, la acea vreme.

Totodată, antreprenorul discuta la acel moment despre o serie de variante, precum „o coaliție cu prieteni de business, editori și papetari”, pentru revitalizarea afacerii.

Astăzi, putem înțelege mult mai ușor că siguranța din declarațiile lui Octavian Radu și ușurința cu care vorbea despre o a doua insolvență Diverta venea din faptul că lucrurile erau bine așezate pentru ca el să  dețină controlul asupra întregii proceduri de insolvență și a siguranței că celelalte companii pe care le deține și care erau colaboratoare Diverta nu vor suferi pierderi, având creanțe garantate.

A doua insolvență a lanțului de librării Diverta a lăsat o gaură la 188 de companii și persoane fizice, cu o valoare totală a creanțelor de peste 56 milioane de lei. Diverta a intrat puternic pe pierderi în 2020. Atunci, compania a trecut de la afaceri de 64,3 milioane lei și un profit net de 63.474 lei, cu 214 angajați, la afaceri de 38,9 milioane lei și pierderi de 10,7 milioane lei, cu 156 de angajați, potrivit datelor oficiale din bilanțul Ministerului Finanțelor. Cererea de insolvență a fost depusă după ce împotriva firmei au fost înaintate mai multe solicitări de încuviințare de executare silită și ordonanțe de plată de către diferiți furnizori.

CITR a fost numit administrator judiciar al reţelei de librării Diverta, după ce aceasta şi-a cerut insolvenţa. CITR, care s-a ocupat şi de insolvenţa anterioară a lanțului de librării, spune că îşi propune o reorganizare rapidă şi adaptată contextului pentru salvarea brandului.

Omul de afaceri Octavian Radu a vorbit în presă destul de relaxat, în speranța că societățile creditoare vor fi înțelegătoare. De asemenea, potrivit Businessreview, el a mărturisit că este creditor cu peste 1 milion de euro, şi spune că este dispus să investească în continuare cât este necesar pentru a salva compania de la faliment.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă