Ideile unioniste sunt manifestări fasciste, susține Rusia, acuzând astfel România. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei susține că ideea ”unionismului românesc” face parte din categoria manifestărilor revizioniste și fasciste.
Un raport al Rusiei pe tema manifestărilor neonaziste și extremiste include în această categorie și ideile unioniste din România.
Raportul semnalează în România “o tendință de creștere a numărului adepților mișcării naționaliste, ce vizează inclusiv realibilitarea formațiunilor fasciste care au activat pe teritoriul țării până în 1944. Cea mai numeroasă și mai activă este platforma civică Acțiunea 2012, ce include peste 40 de ONG -uri. Este cunoscută pentru apelurile ei populiste la revizuirea rezultatelor conferințelor de la Ialta și Potsdam. Organizația promovează în mod agresiv în rândul maselor ideea <unionismului românesc>, pronunțându-se în favoarea revizuirii granițelor, ce presupune <revenirea> Moldovei, a Bucovinei ucrainene și a mai multor raioane din regiunea Odessa în <sânul patriei – mamă>, România”.
În România, “alături de lozinci revizioniste se face deseori auzită o retorică ultra-naționalistă și rusofobă”, susține Rusia.
Ideile unioniste sunt manifestări fasciste, susține Rusia
Raportul rusesc nu face însă deloc referire la politica agresivă a Rusiei față de alte țări. Această politică a Rusiei l-a pus pe gânduri inclusiv pe liderul NATO, Jens Stoltenberg.
“Trei aliați NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria. Apoi avem doi parteneri, Georgia și Ucraina. Am fost martori la ocuparea Crimeii, la agresivitatea Rusiei”
Jens Stoltenberg,
Secretar general al NATO
Grija Rusiei față de ideile unioniste din România este stranie în condițiile în care nici Republica Moldova nici Ucraina nu au semnalat asemenea probleme. În schimb, președinta Maia Sandu anunța că Republica Moldova dorește o conexiune cu UE prin intermediul României.
„Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”
Maia Sandu,
Președintele Republicii Moldova
Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Klaus Iohannis iar Republica Moldova se va conecta la spațiul european cu ajutorul României.
Raportul elaborat de Ministerul de Externe al Rusiei este intitulat “Despre situația referitoare la glorificarea nazismului, răspândirea neonazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță legată de acestea”.
Extrase din raport au fost publicate, în limba română, pe site-ul www.vestidinrusia.ro.
Rusia critică intenția românilor de a se îndepărta de comunism
Nu este clar ce urmărește Rusia prin elaborarea și mediatizarea acestui document care acuză alte țări.
În cazul României, se pare că Rusia nu este deranjată în mod real de așa – zisele manifestări neonaziste. Rusia critică însă faptul că românii resping ideile comuniste. Este vorba de ideile care le erau impuse românilor de la Moscova, în vremea URSS. De exemplu, raportul rusesc acuză faptul că “28 de parlamentari ai partidului ultra-liberal de sorginte soroșistă, Uniunea Salvați România, au propus, în martie 2019, un proiect de lege privind interzicerea organizațiilor și a simbolurilor comuniste”. Același raport al Ministerului de Externe de la Moscova, deși elaborat în anul 2021, acuză faptul că, în anul 2017, viceprimarul Sectorului 2 al Bucureștiului, Dan Cristian Popescu, a lansat ideea de redenumire a parcului Tolbuhin, pe motiv că mareșalul sovietic ar fi fost ”ocupant și invadator”, iar ”Armata Roșie ar fi adus comunismul” pe pământul românesc. Despre Dan Cristian Popescu, raportul rusesc precizează că era reprezentantul PNL.
După secțiunea dedicată României, o altă secțiune din raportul Ministerului rus de Externe se referă la Ucraina. După cum se știe, Ucraina este țara pe care Rusia a atacat-o în anul 2014. De la acel moment, în ciuda protestelor internaționale, Rusia ocupă ilegal Crimeea.