8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGrupul pentru combaterea minelor în Marea Neagră va fi operațional în aprilie...

Grupul pentru combaterea minelor în Marea Neagră va fi operațional în aprilie – mai 2024

Grupul pentru combaterea (distrugerea) minelor din Marea Neagră va deveni operațional în perioada aprilie – mai 2024, a anunțat șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov.

Grupul pentru combaterea minelor în Marea Neagră este o inițiativă la care au aderat România, Bulgaria și Turcia. Șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria a avut o declarație pe acest subiect în ziua de 22 ianuarie 2024, cu prilejul unei ceremonii care s-a desfășurat la Academia Navală din Varna. La aceeași ceremonie, ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a precizat că noua structură de colaborare, între cele trei țări, va funcționa respectând Convenția de la Montreux și, în consecință, nu va include și deplasarea de nave militare suplimentare în Marea Neagră. Comanda acestei structuri de colaborare va fi asigurată prin rotație de fiecare dintre cele trei țări participante, a precizat ministrul bulgar.

Memorandumului de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră a fost semnat la Istanbul la data de 11 ianuarie 2024. Din partea României, documentul a fost semnat de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Alături de ministrul român, la ceremonia de semnare au participat, din partea statelor inițiatoare, ministrul turc al apărării, Yaşhar Güler, și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.

„Concretizarea acestui proiect a fost una dintre prioritățile mandatului meu, pentru că este responsabilitatea noastră, ca state riverane și membri ai NATO, să depunem toate eforturile pentru siguranța acestei mări, cu sprijinul și implicarea aliaților noștri. Agresivitatea și disprețul Federației Ruse față de normele de drept internațional fac din Marea Neagră nu doar o problemă regională, ci una cu implicații globale“, a afirmat ministrul Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a subliniat că securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România. Memorandumul de Înțelegere semnat la Istanbul va permite și altor state aliate și partenere să contribuie la această inițiativă menită să reducă pericolul minelor.

„Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea și angajamentul nostru comun în contracararea amenințărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Aștept cu încredere implicarea, pe viitor, a partenerilor NATO riverani, Grupurilor Navale Permanente ale NATO și a altor state aliate, consolidând astfel cooperarea și interoperabilitatea în asigurarea securității Mării Negre și a regiunii Euro-Atlantice. La nivel național, depunem eforturi să realizăm mai mult. Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziționate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generație, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor  din Marea Neagră”, declara, la Istanbul, ministrul român al Apărării.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă