Cel mai important subiect de pe agenda reuniunii Consiliului European, din perioada 14 – 15 decembrie 2023, urmează să fie propunerea pentru deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina și cu Republica Moldova, în vederea primirii acestor două țări în Uniunea Europeană.
Un document neoficial al Consiliului European arată că această instituție intenționează să aprobe începerea negocierilor cu Ucraina și cu Republica Moldova, pentru primirea acestor două țări la UE. Deschiderea negocierilor s-ar face după ce, la mijlocul anului 2022, ambele țări au primit statutul de țări candidate la integrarea în UE. De asemenea, Consiliul European din 14 – 15 decembrie 2023 ar urma să acorde Georgiei statutul de candidat oficial la integrarea în UE. Nu există indicii nici pentru solicitanții din Balcanii de Vest (Serbia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia, Macedonia de Nord, Albania), nici pentru Turcia că vor avansa în drumul lor spre UE, la acest Consiliu European.
Pe de altă parte, Ucraina are emoții, în ciuda simpatiei de care se bucură în Occident. Una dintre observațiile liderilor UE în privința Ucrainei este legată de garantarea drepturilor minorităților etnice. Nu este încă limpede ce poziție va avea Ungaria în Consiliul European, cu privire la candidatura Ucrainei, în condițiile în care guvernul de la Budapesta a atras atenția, de mai multe ori, cu privire la situația etnicilor maghiari din Ucraina. Începerea negocierilor cu o țară candidată se decide prin consens, iar din acest motiv este necesar și acordul Ungariei. Ungaria insistă în schimb pentru urgentarea primirii în UE a unor țări din Balcanii de Vest, în primul rând a Serbiei, cu care are o relație foarte bună.
Republica Moldova este țara care n-ar trebui să întâmpine nicio opoziție în Consiliul European, în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare la UE. Doar că, întrucât Republica Moldova a primit statutul de țară candidată simultan cu Ucraina, este posibil ca situația acestor două țări să fie analizată „la pachet”. Drept urmare, dacă Ucrainei i se va amâna începerea negocierilor de intrare în UE, există riscul ca și Republica Moldova să primească o asemenea amânare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut acum trei zile o scurtă discuție cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Discuția a avut loc la Buenos Aires, unde acești doi lideri politici din Europa au fost prezenți la ceremonia de instalare în funcție a noului președinte al Argentinei, Javier Milei. Imaginile difuzate de presa occidentală sugerează că dialogul dintre Zelenski și Orban a durat doar circa 20 de secunde și a fost destul de aprins. „A fost cât se poate de sincer şi, evident, a fost vorba despre problemele noastre europene”, a spus, ulterior, președintele Ucrainei.
Consilierul de presă al premierului Ungariei, Havasi Bertalan, a confirmat și el că dialogul Orban – Zelenski a avut loc, fără însă a dezvălui ce poziție va exprima Ungaria, cu privire la Ucraina, în Consiliul European. „În ceea ce priveşte primirea Ucrainei în UE, Viktor Orban a semnalat că statele membre ale UE discută în permanenţă această chestiune”, a susținut Havasi.
În mod cert, România va accepta deschiderea negocierilor de aderare atât cu Ucraina cât și cu Republica Moldova. În Consiliul European, România este reprezentată de președintele Iohannis.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, vechi colaborator al premierului Orbán, anunța, la 12 decembrie 2023, că se află la Bruxelles la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, „pentru că pachetul de extindere al UE este pe ordinea de zi”. Szijjártó sublinia că nu Ucraina, ci țările din Balcanii de Vest, care au candidaturi mai vechi, ar trebui să înceapă negocierile de intrare în UE.
„Ar fi iresponsabil să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, deoarece Comisia Europeană nu a reușit să facă pregătirile adecvate. Nici Uniunea Europeană, nici Ucraina nu sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare pe o bază reciproc avantajoasă și bine structurată”
Péter Szijjártó,
Ministrul de Externe al Ungariei
Republica Moldova privește cu îngrijorare poziția Ungariei față de aderarea Ucrainei, întrucât ar putea fi corelată cu cea față de Republica Moldova. Un europarlamentar român, Siegfried Mureșan, a estimat însă, la postul ProTv Chișinău, că Ungaria urmează să accepte poziția celorlalte țări din UE și va admite începerea negocierilor de aderare atât cu Ucraina cât și cu Republica Moldova.
„Ungaria nu și-ar face un serviciu izolându-se de UE. Până joi, Ungaria va da aviz pozitiv, vom avea o decizie pozitivă pentru Republica Moldova și Ucraina. Aceste două state pornesc împreună, este în interesul ambelor state ca această decizie să se ia acum. Fiecare stat va adera pe baza propriilor merite”
Siegfried Mureșan,
Europarlamentar român
Indiferent când încep, oficial, negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, nu există un termen limită până la care să se finalizeze și nici nu este obligatoriu să se finalizeze simultan.