2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEuropa se întoarce la "Războiul rece". NATO organizează un exercițiu cu 90.000...

Europa se întoarce la „Războiul rece”. NATO organizează un exercițiu cu 90.000 de militari, cel mai mare de după căderea comunismului

Alianța Nord-Atlantică începe, în următoarele zile, cel mai amplu exercițiu militar de după căderea comunismului, Steadfast Defender, la care vor participa 90.000 de oameni, mii de vehicule blindate, nave și avioane, o mare parte dintre ele fiind aduse din SUA până spre estul Europei special pentru acest exercițiu.

Analiștii politici estimau că „Războiul Rece” s-a încheiat în anul 1989, la momentul căderii comunismului în Europa, dar în acest moment, în anul 2024, tensiunile dintre Rusia și Occident au ajuns la un nou nivel, iar marile puteri se amenință cu arme de nivelul secolului XXI. Steadfast Defender 2024 este un exercițiu prin care, timp de cinci luni, din ianuarie până în mai, Statele Unite își demonstrează din nou capacitatea de a disloca mii de militari și tehnică de luptă în țările aliate din centrul și estul Europei. Steadfast Defender 2024 arată o întoarcere irevocabilă a NATO la procedurile din perioada „Războiului rece”, și sunt un alt element al războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei, a declarat, în ziua de 21 ianuarie 2024, Alexander Grushko, ministru adjunct de Externe al Rusiei, uitând însă să menționeze că Rusia este țara care, de aproape doi ani, desfășoară un război clasic în Ucraina.

Exercițiul Steadfast Defender nu este însă menit să ajute Ucraina, întrucât Ucraina nu face parte din NATO, ci să pregătească NATO pentru a-și apăra membrii proprii, conform Articolulul 5 din Tratatul Nord-Atlantic. Acest articol precizează că un atac armat împotriva uneia sau mai multora țări NATO, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor NATO, astfel că toți membrii NATO vor riposta contra agresorului. În condițiile în care sprijinul militar occidental pentru Ucraina a scăzut, temerea țărilor democratice este că, dacă Rusia va învinge Ucraina, următoarea țintă a Rusiei ar putea fi chiar o țară NATO. Ministrul de Externe al Germaniei, Boris Pistorius, declara într-un interviu, la 19 ianuarie 2024, că un atac al Rusiei împotriva unei țări din Vest va fi posibil într-un termen de cinci până la opt ani. Dar această estimare poate fi prea optimistă, în condițiile în care, de exemplu, în februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, încă existau analiști și politicieni care credeau că un asemenea atac nu se va întâmpla niciodată.

Acum, în 2024, presa din Germania dezvăluie că Ministerul Apărării de la Berlin ia în calcul scenariul ca Rusia să genereze un conflict în zona Coridorului Suwalki, aflat între Polonia și Lituania. Militarii ruși ar putea bloca coridorul terestru venind dinspre Kaliningrad (provincie a Rusiei) sau dinspre Belarus (aliat al Rusiei). Dacă rușii ar reuși acestă manevră, Lituania ar ajunge să fie separată de restul țărilor NATO. Pentru a preveni un asemenea incident, Alianța Atlantică trebuie să fie capabilă, până în anul 2025, să trimită 300.000 de militari pe Flancul Estic. Exercițiul Steadfast Defender, din anul 2024, este un antrenament în acest sens.

Ministerul Apărării Naționale al României nu a confirmat dar nici nu a infirmat participarea militarilor români la seria de exerciții Steadfast Defender 2024. În schimb, potrivit presei de la Chișinău, militari ai Republicii Moldova (care este țară neutră) ar urma să coopereze cu militari din țările NATO, pe parcursul acestui exercițiu. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, în România, că Alianța Atlantică ajută autoritățile din Republica Moldova „să aibă rezilienţă sporită” la dezinformare și la atacuri cibernetice. ”Noi suntem îngrijoraţi, în acest moment, de riscul ca, la nivel de regiuni diferite ale lumii, instabilitatea pronunţată să se întâmple”, a spus Mircea Geoană.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, a acuzat Alianța Atlantică de faptul că se întoarce la strategiile din perioada „Războiului rece”, care erau îndreptate contra Uniunii Sovietice, uitând însă că Rusia este țara care, după ce a atacat Ucraina, este tot mai amenințătoare la adresa unor țări NATO din Europa.

„Steadfast Defender arată o întoarcere irevocabilă a NATO la Războiul rece, când procesul de planificare militară, resursele și infrastructura erau pregătite pentru confruntarea cu Rusia, și reprezintă un nou element al războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”

Alexander Grushko,

Ministru adjunct de Externe al Rusiei

Secretarul general adjunct al NATO, fostul ministru de Externe Mircea Geoană, s-a aflat, în ultimele zile, în România. El a fost invitat să vorbească și despre exercițiul Steadfast Defender. Geoană a susținut că NATO are datoria să-și descurajeze orice potențial adversar, iar un exercițiu militar amplu este o formă eficientă de descurajare.

„Când auziţi de exerciţii, să nu deveniţi preocupaţi. E bine că facem acest lucru pentru că cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar. Ceea ce sper pentru România este ca, din această investiţie, să putem să asistăm la o renaştere a industriei de apărare şi cu dublă utilizare în România”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

Industria de apărare a României este tot mai implicată în programe de cooperare cu companii din SUA, din țările UE și din Israel.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...

iOS 18.3. Funcția Apple Intelligence va fi activată automat

Apple a anunțat că funcția Apple Intelligence va fi activată automat începând cu actualizarea iOS 18.3, precum și în versiunile iPadOS 18.3 și macOS...

Emoția jocurilor de cazino live: Adu experiența cazinoului acasă

Jocurile de cazino live au revoluționat industria jocurilor de noroc online, oferind jucătorilor o experiență de cazino autentică și captivantă din confortul propriei case....
Ultima oră
Pe aceeași temă