4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEfect secundar al războiului din Ucraina. A scăzut contrabanda cu țigări la...

Efect secundar al războiului din Ucraina. A scăzut contrabanda cu țigări la granița României

Contrabanda cu țigări la granița României a scăzut, în anul 2022, cu circa 60 la sută, față de anul 2021, au declarat oficiali din cadrul Poliției de Frontieră a României.

Cea mai mare cantitate de țigări de contrabandă ajungea în România, de obicei, din Ucraina și din Republica Moldova, întrucât în aceste două țări, care nu sunt membre UE, prețurile la țigări sunt mult mai mici decât în Uniunea Europeană.

Cele mai recente date în acest sens au fost prezentate de reprezentanții Poliției de Frontieră Sighetu Marmației în fața unui grup restrâns de jurnaliști. Sighetu Marmației este la frontiera de nord a României, cu Ucraina, iar în acest mic oraș, traficul ilicit cu țigări este o realitate încă prezentă. Dacă este vorba de țigări originale, prețurile din Ucraina sunt mai puțin de jumătate decât cele din România. Iar dacă este vorba de țigări contrafăcute, ele costă, în Ucraina, mai puțin de un sfert decât ar costa în România un pachet original.

După cum se știe, războiul din Ucraina a început la data de 24 februarie 2022. Drept urmare, Ucraina și-a închis frontierele cu Rusia și a restricționat accesul din Belarus. Un efect secundar al acestei decizii a fost și blocarea accesului țigărilor care urmau să tranziteze Ucraina, spre România.

Scade contrabanda, crește numărul de treceri ilegale peste frontieră

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au ordonat mobilizarea în armată a tuturor bărbaților de peste 18 ani. Drept urmare, cei mai mulți din această categorie au devenit militari, iar unii dintre cei care puteau fi mobilizați au plecat, legal sau ilegal, din Ucraina. Astfel a scăzut substanțial și numărul acelor cetățeni din Ucraina care activaseră drept cărăuși de marfă de contrabandă. Inclusiv pentru contrabanda cu țigări.

„Războiul din Ucraina a cauzat închiderea principalelor rute de transport a țigărilor de contrabandă, din Republica Belarus și Rusia. Astfel, traficanții de țigări nu mai au acces la principalele surse de aprovizionare și se află în imposibilitatea de a utiliza unele rute de transport”, a explicat comisarul șef Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației.

Traficanții care activau în contrabanda cu țigări au fost luați în armată

Polițiștii de frontieră din județul Maramureș ne-au explicat că, dintre faptele ilegale înregistrate de ei, aproape jumătate o reprezintă, acum, trecerile ilegale ale graniței, de către cetățeni ai Ucrainei. Abia pe locul următor, ca număr, sunt actele de contrabandă. Se face contrabandă cu țigări dar și cu alte produse – îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării. Explicația este aceea că, dacă sunt produse originale, acestea sunt mult mai ieftine în Ucraina ca în România.

Chestorul Marius Vizitiu, directorul Direcţiei de Supraveghere şi Control din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, ne-a dezvăluit unele dintre metodele folosite de contrabandiști: „Țigări ascunse în bușteni, în interiorul autovehiculelor, în pâine, în colivă, în prăjituri”. Evident că, acum, din moment ce sunt cunoscute de polițiștii de frontieră români, aceste metode nu mai sunt eficiente.

Autovehiculele în care s-a găsit marfă de contrabandă sunt indisponibilizate de Poliția de Frontieră. Sute de asemenea mașini sunt parcate pe un câmp, în incinta ITPF. Unele sunt grav avariate, în urma unor accidente produse în timp ce erau urmărite de mașinile polițiștilor.

Bax-uri trecute prin apa râului Tisa

Au fost și bax-uri cu țigări trecute prin apa râului Tisa, care formează granița dintre România și Ucraina. Bax-urile plutesc însoțite de contrabandiști ucraineni. În momentul când ajung pe teritoriul României, pachetele ar urma să fie preluate de complici români. Polițiștii de frontieră români intervin cu maximă operativitate, ajungând uneori la locul „debarcării” în doar două minute. Intenția polițiștilor români este de a-i prinde pe contrabandiști în flagrant. Dar ucrainenii sunt pregătiți și pentru o asemenea situație. Ei poartă costume de neopren iar la apariția polițiștilor de frontieră abandonează pachetele cu țigări, sar înapoi în Tisa și înoată înapoi spre Ucraina. Marfa de contrabandă este confiscată dar infractorii ucraineni reușesc să scape. Ei ar putea fi reținuți de politiști de frontieră din Ucraina. Teoretic, și statul ucrainean face eforturi pentru a reduce contrabanda cu țigări.

Țigările de contrabandă găsite de polițiștii de frontieră români sunt transportate la un depozit al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației. De aici, dacă sunt țigări originale, ele sunt predate filialelor din România ale firmelor de țigări care le-au produs.

Contrabanda crește presiunea fiscală asupra tuturor românilor

Reducerea fenomenului contrabandei pe granița României a fost mai vizibilă în anul 2022 dar ea se înscrie pe fondul descendent din ultimii ani, când încă nu începuse războiul în Ucraina. „Lupta împotriva traficului ilicit este o provocare, pentru că el ne afectează afacerile. Dar fenomenul țigărilor de contrabandă scade și încasările la bugetul de stat al României, ceea ce crește presiunea fiscală pe umerii tuturor”, subliniază Adrian Frățilă, manager Relații Externe în cadrul firmei BAT România.

Drept urmate, cu sprijinul BAT România, polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației li s-au repartizat 250 de camere video de supraveghere. Camerele de supraveghere transmit imagini în timp real, zi și noapte, către dispeceratul ITPF. Conexiunile se fac fie prin radio fie prin fibră optică. Amplasamentul camerelor video este cunoscut doar de acei specialiști care le-au instalat. În cazul unei alarme, dispecerul de la ITPF Sighet își anuntă imediat colegii care patrulează în zona evenimentului.

Cel mai redus nivel din ultimii 14 ani

Asemenea dispozitive video au fost livrate și altor Inspectorate ale Poliției de Frontieră. Camerele video fixe sunt utile mai ales în zone muntoase, unde patrulele de polițiști de frontieră au acces mai dificil. Și ca efect al acestor măsuri, piaţa neagră a ţigaretelor din România a atins, în luna iulie 2022, cel mai redus nivel din ultimii 14 ani.

Pentru a spune adevărul până la capăt, menționăm că această piață neagră este încă vizibilă. De exemplu, în talciocul din orașul Sighetu Marmației. Printre tarabele cu verdețuri sau cu fiare vechi, un cetățean te oprește, scoate din haină un pachet și te întreabă discret: „Țigări?”

„Contrabanda continuă să reprezinte unul dintre principalele fenomene infracționale care se manifestă la frontiera cu Ucraina. În primele nouă luni ale anului 2022, pe linia combaterii contrabandei cu țigări, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au înregistrat 115 dosare penale, fiind cercetate 47 persoane”

Comisar șef Florin Coman,

Șeful ITPF Sighetu Marmației

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Integrarea OTP Bank în Banca Transilvania: Fuziunea oficială la 28 februarie 2025, acces la servicii BT din 3 martie

Clienții OTP Bank România vor putea accesa produsele și serviciile Băncii Transilvania începând cu 3 martie 2025, în urma fuziunii oficiale dintre cele două...

Cheia spre stabilitate: locuințe pentru medici

Guvernul României face pași semnificativi pentru a sprijini sistemul de sănătate, considerând locuințele pentru medici o prioritate Specialiștii din domeniul sănătății vor fi primii în...

Victorie importantă! SCM Râmnicu Vâlcea triumfă în European League și urcă pe primul loc în grupa B

SCM Râmnicu Vâlcea a obținut prima victorie în EHF European League, câștigând dramatic împotriva lui Ikast Handbold, cu scorul de 27-26, și urcă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă