O investigație publicată pe site-ul Deutsche Welle afirmă că, în Africa, mai precis în Republica Democratică Congo, acționează mercenari români.
Articolul publicat de DW la data de 19 ianuarie 2023 se intitulează „Mercenari albi cu pașapoarte românești în RD Congo”. Una dintre informațiile din acest articol indică o fotografie care a fost publicată pe Twitter la începutul lui ianuarie 2023. Într-adevăr, fotografia încă există. Ea a fost postată pe contul utilizatorului Fiston Mahamba, care ar fi jurnalist. Explicația pusă pe Twitter, alături de această fotografie, este următoarea:
„Le mercenaire roumain Horatiu Potra est à #Goma à la tête d’une centaine d’instructeurs emmenés soit par le général Frank Ntumba, conseiller militaire du président fatshi13″.
Contul fatshi13, la care face referire Fiston Mahamba, este al lui Félix A. Tshisekedi, președintele Republicii Democratice Congo. Pe acest cont însă, cele mai recente postări ale lui Tshisekedi sunt din anul 2018.
Potrivit publicației „Ora de Sibiu„, există un cetățean cu numele Horațiu Potra. Aceasta ar fi fost cercetat, în anul 2010, de procurori DIICOT și de polițiști din România, fiind „acuzat că antrenează mercenari și că a pus bazele unei grupări paramilitare”. Potra ar fi șeful unei asociații cu sediul la Mediaș, asociație care oferă, printre altele, servicii de pază, precum și servicii de instruire a agenților de pază. Instructorii la care apelează asociația sunt români care ar fi luptat în Legiunea Străină franceză. De altfel, și Potra ar fi fost membru al Legiunii Străine.
Mercenari români, foști membri în Legiunea Străină franceză
Republica Democratică Congo este o țară din centrul Africii. Ea are o ambasadă în România. În schimb, România nu are o ambasadă în Republica Democratică Congo. Reprezentarea diplomatică a României în R.D. Congo este asigurată de ambasada României în Angola. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României are un mesaj de avertizare cu privire la situația din R.D. Congo. Mesajul afișat de MAE este următorul:
„Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo. Situaţia de securitate din această ţară este în continuare sensibilă, putând degenera în orice moment.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrarii/ieşirii din R.D.Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare.
În nordul şi sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfăşoară activităţi militare.
Autorităţile R.D.Congo fac eforturi continue pentru a păstra controlul şi securitatea pe întreg teritoriul statului, dar de multe ori grupuri de rebeli înarmaţi acţionează în mod dezorganizat şi provoacă incidente soldate cu atacuri armate, răpiri, violuri, furturi şi alte violenţe.
Riscul acţiunilor teroriste este scăzut, dar trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice”
Este de precizat că Republica Democrată Congo, cu capitala la Kinshasa, este o altă țară decât Republica Congo, cu capitala la Brazzaville.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!