7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDepartamentul Justiției și cel al Apărării investighează scurgerea de informații de la...

Departamentul Justiției și cel al Apărării investighează scurgerea de informații de la Pentagon. Statele Unite ar fi spionat Rusia dar și Ucraina

Scurgerea de informații de la Pentagon, produsă în ultimele zile, pune într-o postură extrem de delicată Statele Unite, atât prin prisma faptului că nu-și pot proteja eficient datele militare, ci și din cauză că, dacă informațiile ajunse în spațiul public sunt reale, rezultă că americanii i-au spionat pe ruși, dar și pe ucraineni.

Cel puțin două serii de documente, provenite de la Pentagon, au fost publicate, de-a lungul ultimei săptămâni, pe internet. Prima semnalare a acestei scurgeri de informații au făcut-o jurnaliștii de la New York Times, care au fost urmați de colegii lor de la Washington Post. Pe mai multe site-uri au fost publicate imagini ale unor file de documente care păreau a fi fost elaborate la Pentagon. Ele ar face parte din rapoartele pe care le emite, zilnic, Departamentul Apărării, deci ar fi informații pe care americanii le actualizează zilnic. Pe unele dintre filele apărute pe internet apărea mențiunea că informațiile cuprinse în ele sunt secrete. Circa o sută de pagini ar fi fost, în total, reproduse pe internet. Unele dintre ele ar fi fost postate pe platforma online Discord, precum și pe Twitter.

Conform unor observatori, aceste informații seamănă, ca format, și cu cele pe care le elaborează CIA. Asemenea rapoarte ar fi transmise de CIA către Casa Albă, către Departamentul de Stat și către Pentagon. Totuși, breșa de securitate ar fi fost la Pentagon, nu la CIA.

Unele dintre informațiile divulgate acum par să fi fost modificate (falsificate) înainte să fie postate pe internet. Totuși, cele mai multe dintre aceste documente ar fi în varianta lor originală. Textul documentelor se referă mai ales la războiul dintre Rusia și Ucraina, unul dintre ele prezentând, de pildă, stadiul războiului la data de 1 martie 2023. Unele date se referă la cantitatea de muniție pe care o consumă, în Ucraina, lansatoarele de rachete HIMARS. Este vorba de lansatoare de fabricație americană, pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei, în anul 2022, pentru a le folosi împotriva Rusiei. A fost divulgată și o hartă a operațiunilor din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, oraș disputat între militarii ruși și cei ucraineni. Apar și estimări ale pierderilor suferite de armata Rusiei și de cea a Ucrainei, în războiul din Ucraina. Alte documente se referă la unii aliați ai SUA din afara Europei, cum ar fi Coreea de Sud. Este vorba, concret, de posibilitatea livrării, de către Coreea de Sud, către Ucraina, de muniție de artilerie. O asemenea livrare s-ar putea realiza prin intermediul Statelor Unite.

Deconspirarea informațiilor de la Pentagon afectează colaborarea cu Ucraina

Unele estimări dintre cele postate pe internet par însă a fi intenționat modificate față de valorile lor reale, elaborate de Statele Unite. De aici se naște întrebarea cine avea interesul să facă publice asemenea date, fie în forma lor originală, fie în forma modificată. Există ipoteza că Rusia avea un asemenea interes, pentru a altera relațiile dintre SUA și Ucraina și, pe de altă parte, pentru a încurca planurile Kievului de a declanșa o contraofensivă împotriva rușilor, în estul Ucrainei.

Departamentul Justiției al SUA a anunțat că a cerut informații de la Departamentul Apărării și că aceste două structuri derulează o investigație comună.

Congresmanul republican Mike Gallagher a declarat că acest incident de securitate trebuie să determine Administrația SUA, condusă de președintele democrat Joe Biden, să prezinte o informare în fața Congresului, în săptămâna care începe la 10 aprilie 2023. Înainte să intre în politică, Gallagher fusese ofițer de informații, timp de șapte ani, în Infanteria Marină a SUA.

„Arată ca o problemă majoră de contrainformații, faptul că acest gen de documente au fost deconspirate. Vorbim despre lucruri care pot prejudicia securitatea noastră națională și eforturile CIA în Europa și în întreaga lume”

Mike Gallagher,

Membru al Congresului SUA

Analistul american Dmitri Alperovitch, specialist în probleme de securitate informatică, mai ales în ceea ce privește Rusia, este de părere că divulgarea unora dintre aceste documente va afecta schimburile de informații secrete dintre SUA și Ucraina. Cei care vor suferi vor fi mai ales ucrainenii, care vor fi lipsiți de informații în planurile lor de contraofensivă împotriva Rusiei.

„Pierderea acestor documente, dacă sunt reale, poate aduce prejudicii semnificative contraofensivei ucrainene, deoarece aceste informații oferă Rusiei un ordin de luptă ucrainean – informații extinse despre capacitățile brigăzilor care ar fi implicate în viitoarea contraofensivă”

Dmitri Alperovitch,

Analist american

Într-adevăr, cu câteva zile înainte de deconspirarea acestor documente, din Ucraina veniseră informații că s-ar pregăti o contraofensivă, în teritoriile ocupate de ruși.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă