-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoBulgarii negociază mai bine decât noi? România poate intra în Schengen în...

Bulgarii negociază mai bine decât noi? România poate intra în Schengen în a doua jumătate a anului 2023

România poate intra în Schengen, cel mai curând, în a doua jumătate a anului 2023, însă Bulgaria ar putea intra în Schengen înaintea României, susțin mai mulți oficiali români.

Faimosul concert de Anul Nou de la Viena, considerat drept cel mai celebru eveniment cultural din lume, s-a transformat în eveniment politic. La concertul din 1 ianuarie 2023, la Wiener Musikverein, cancelarul Austriei l-a avut drept invitat special pe președintele Bulgariei. Președintele Rumen Radev a fost singurul șef de stat prezent la evenimentul de la Viena. Nu este lămurit dacă președintele Iohannis primise și el o asemenea invitație dar se știe cu siguranță că șeful statului român nu s-a aflat la Viena la 1 ianuarie 2023.

Concertul de Anul Nou de la Viena devine eveniment politic

O zi mai târziu, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a postat pe internet mai multe fotografii în care apare alături de președintele Bulgariei. Pozele sugerează că Nehammer și Radev au o relație personală cordială.

Austria a fost, în decembrie 2022, principalul adversar al primirii României și Bulgariei în Schengen. Dar este posibil ca poziția Austriei cu privire la Bulgaria să se schimbe. La întâlnirea cu președintele Bulgariei, cancelarul Austriei n-a promis Bulgariei ceva concret legat de Schengen. Nehammer a anunțat însă că Austria sprijină eforturile Bulgariei de a reduce migrația ilegală.

Cancelarul Austriei inspectează frontiera Bulgariei

Mai mult, cancelarul Austriei a acceptat să facă o vizită în Bulgaria. Vizita este programată la 23 ianuarie 2023. Nehammer va merge chiar la granița dintre Bulgaria și Turcia, pentru a-i vedea la lucru pe polițiștii de frontieră bulgari și a se convinge că aceștia își fac datoria.

În perioada 26 – 27 ianuarie 2023 va fi o reuniune informală a Consiliului JAI, la Stockholm (Suedia). Va urma un Consiliu European, în februarie 2023. Apoi, în perioada 9 – 10 martie 2023, este programată reuniunea ordinară a Consiliului JAI. În Consiliul JAI, România este reprezentată de ministrul de Interne și de ministrul Justiției. În Consiliul European, România este reprezentată de șeful statului.

„Contează mult ce facem în aceste prime luni ale anului”, subliniază Victor Negrescu. Pentru că, dacă nu acționăm eficient, „riscăm să rămânem iarăși pe afară. Bulgaria se mișcă mult mai bine decât noi, în acest moment”, declara, la data de 3 ianuarie, europarlamentarul Victor Negrescu.

Președintele Iohannis speră că România poate intra în Schengen

Un dezavantaj pentru România și Bulgaria este că Președinția suedeză a Consiliului UE nu intenționează extinderea Spațiului Schengen. Suedia conduce Consiliul UE în prima jumătate a anului 2023. Abia în a doua jumătate a anului 2023, când Președinția Consiliului UE va fi deținută de Spania, România ar avea din nou șanse să primească un vot favorabil pentru a intra în Schengen.

După cum se știe, în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, Austria a blocat intrarea României în Schengen. La finalul anului 2022, președintele Iohannis încerca să-i încurajeze pe cetățenii României, explicând că, poate, subiectul primirii României în Schengen va fi reluat la reuniunea JAI din martie 2023.

„România va intra în Schengen, dar acum, la acest moment, nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie. Speranţa mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, admitea președintele Iohannis.

Austria susține că va ajuta Bulgaria

La 2 ianuarie 2023, Nehammer a anunțat că Austria susține eforturile Bulgariei de a proteja frontiera externă a Uniunii Europene. Este vorba de granița de sud, pe unde vin migranți din Turcia în Bulgaria. Cu o lună mai înainte, în contextul ultimei reuniuni a Consiliului JAI, cancelarul Nehammer declara că nu poate accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen pe motiv că foarte mulți migranți ilegali ajunși în Austria au trecut anterior prin România și Bulgaria, fără a fi opriți.

„Mă bucur mult că Rumen Radev al Bulgariei mi-a acceptat invitația la concertul de Anul Nou de la Viena. Am vorbit și despre actualele probleme și provocări. Austria sprijină toate eforturile Bulgariei de a proteja eficient frontierele externe ale UE și de a stopa migrația ilegală. Solicit și eu acest sprijin din partea UE”

Karl Nehammer,

Cancelarul Austriei

Următoarea reuniune ordinară a Consiliului JAI este planificată în martie 2023. Pe agendă s-ar putea afla un nou vot de extindere a Spațiului Schengen. Dar Suedia, care deține acum Președinția Consiliului UE, nu are o asemenea intenție. Mai mult, documentele de la reuniunea JAI din decembrie 2022 nu fac nicio referire la România. Lipsa unei asemenea referiri este un element îngrijorător, subliniază eurodeputatul Victor Negrescu.

„Anul acesta poate fi momentul aderării României la Schengen dar faptul că în documentele de la reuniunea JAI din decembrie 2022 nu s-a făcut nicio referire la România ne ridică foarte multe semne de întrebare. Faptul că acest subiect dispare din mesajele unor lideri politici nu este de bun augur”

Victor Negrescu,

Europarlamentar

„Eu cred că Bulgaria nu va ezita să se decupleze de România dacă se va pune acest subiect pe ordinea de zi, pentru că n-au ezitat să se decupleze în ceea ce privește aderarea la Zona Euro”, explică Victor Negrescu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă