O lucrare “de mântuială” poate fi numită tentativa Primăriei Municipiului București (PMB) de a scăpa centrul Capitalei de gropile din trotuare. Multe pavaje noi sau vechi din zona Pieței Unirii se mișcă sub picioarele trecătorilor, în timp ce în Piața Universității și pe străzile din Centrul Istoric se mai pot observa gropi de dimensiuni considerabile.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, reprezentanții administrației publice locale conduse de primarul general Nicușor Dan precizau, pentru “România liberă”, că, până în decembrie 2022 vor fi eliminate gropile de pe pietonalele din Piața Unirii, Piața Universității și de pe Bulevardul Magheru.
Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, chiar în data de 17.01.2023, arată cum, în zona Pieței Unirii, se mai pot observa pavaje distruse, în timp ce altele, noi sau vechi, se mișcă sub picioarele trecătorilor.
Pavajele mișcătoare pot reprezenta, pentru pietoni, chiar un pericol mai mare decât gropile astupate, deoarece nu pot fi observate.
Cârpeala din Centrul Istoric
În zona Pieței Universității încă se mai pot observa numeroase gropi în pietonal, la aproximativ o lună și jumătate distanță de la termenul anunțat de municipalitate pentru rezolvarea problemei.
Dacă în fața Bisericii Rusești, PMB poate aduce ca argument că așteaptă finalizarea unui șantier deschis în zonă, în perimetrul statuilor de la Universitate, o astfel de explicație nu mai poate fi validă.
Și pe străzi din Centrul Istoric al Capitalei, precum Covaci, Lipscani și Smârdan, unde PMB a realizat anul trecut lucrări de refacere a pietonalului, se pot observa bucăți de piatră cubică lipsă și pavaje distruse.
Se poate observa, de asemenea, că nu a fost folosit suficient nisip pentru fixarea noilor bucăți de piatră cubică.
Administrația s-a mai spălat pe mâini de o lucrare
Într-adevăr, acum, în Piața Unirii se pot observa zone în care vehicle pavaje din granit au fost înlocuite cu unele noi sau cu asfalt.
Totuși, cu foarte multe pavaje mișcătoare, reabilitarea pietonalului este departe de finalizare.
Nu cum consideră reprezentanții administrației publice locale!
“Administraţia Străzilor derulează în prezent un contract de reparaţii parte carosabilă şi trotuare, care include şi pavajele deteriorate din Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii şi trotuarele aferente B-dului Magheru. Lucrările presupun desfacerea şi montarea de dale de granit (material nou). Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul lunii noiembrie”, se arată într-un răspuns oficial al Primăriei Municipiului București (PMB), transmis cotidianului național “România liberă”, în luna noiembrie a anului trecut.
Și nu vorbim de o investiție ieftină pentru municipalitatea bucureșteană!
Potrivit sursei citate, valoarea lucrărilor este de 775.000 lei cu TVA.
Reprezentanții administrației publice locale ne-au mai menționat că lucrările de înlocuire a dalelor din granit sunt executate de către o firma privată.
Nu ar fi însă prima dată când un proiect de reabilitare a străzilor din zona centrală a Capitalei, anunțat cu mândrie de către edilul-șef, Nicușor Dan, nu are efectul scontat.
Anul trecut, primarul general anunța repararea pavajelor cu piatră cubică din străzile Centrului Istoric al Capitalei.
Într-un filmuleț postat pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan le vorbea bucureștenilor, la demararea lucrărilor de reabilitare a străzilor din Centrul Istoric, de lângă muncitori ce loveau cu ciocanul metalic piatra cubică pentru a o așeza.
Specialiștii în astfel de lucrări de construcții precizau, în 2022, pentru “România liberă”, că lovirea pietrei cubice cu un ciocan metalic îi poate provoca acesteia fisuri externe sau interne.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!