-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoBasarabia oscilează între România și Rusia. Republica Moldova a trimis o delegație...

Basarabia oscilează între România și Rusia. Republica Moldova a trimis o delegație la Moscova

Basarabia oscilează între România și Rusia, apelând la ajutorul ambelor țări, deși ele sunt pe poziții opuse.

Guvernul Republicii Moldova a trimis la Moscova o delegație condusă de vicepremierul Vladislav Kulminski. Una dintre temele discutate a fost livrarea de gaze către Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a trimis la Moscova, la finalul săptămânii trecute, o delegație condusă de vicepremierul Vladislav Kulminski. Delegația s-a întâlnit cu viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, precum și cu adjunctul șefului Administrației Prezidențiale, Dmitrii Kozak. Delegația s-a întâlnit și cu președintele Comitetului pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației Ruse, Grigorii Karasin.

Vladislav Kulminski este vicepremier pentru Reintegrare. Una dintre temele discutate la Moscova a fost chestiunea Transnistriei, unde staționează ilegal trupe ale Rusiei.

Un comunicatul al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova nu amintește despre trupele Rusiei din Republica Moldova. Comunicatul spune că “un subiect aparte l-a constituit procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. În schimb, comunicatul precizează că la Moscova s-a discutat despre livrarea de gaze din Rusia către Republica Moldova.

Republica Moldova roagă Rusia să-i livreze gaze

Acum câteva zile, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, declara că Rusia a sporit enorm livrările de gaze către unele țări din Europa. Țara cu cea mai semnificativă majorare a cantității primite ar fi România. Republica Moldova nu figura pe listă. Aceasta poate însemna că Rusia n-a luat încă o decizie privind Republica Moldova.

“Gazprom a crescut livrările către țările europene. România cu 347,6 la sută, Serbia 125,9 la sută, Bulgaria 52,3 la sută, Germania 35,8 la sută, Finlanda 19 la sută, Italia 15 la sută”

Valery Kuzmin,

Ambasadorul Rusiei în România

Intenția Republicii Moldova de a apela la bunăvoința Rusiei pentru a primi gaze este controversată, în condițiile în care dependența energetică de Rusia implică și o dependență politică. România, de exemplu, încearcă să renunțe total la importul de gaze din Rusia, după cum anunța anul trecut ministrul Economiei, Virgil Popescu.

“Ne apropiem cu paşi repezi spre independență din punctul de vedere al importurilor de gaze naturale din Rusia. Ulterior putem să devenim un jucător regional pe piaţa de gaze naturale”

Virgil Popescu,

Ministrul Economiei

Ministrul Popescu susținea că rezervele de gaze naturale ce vor fi extrase din platoul românesc al Mării Negre ne vor asigura treptat independența energetică față de Rusia.

Ambasada Republicii Moldova în Rusia a transmis un comunicat după finalizarea vizitei delegației care a venit de la Chișinău. Din delegația condusă de vicepremierul Kulminski au mai făcut parte Vladimir Cuc, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și Cristina Gherasimov, consilier de Politică Externă al președintei Republicii Moldova.

Basarabia oscilează între România și Rusia

Delegația Republicii Moldova a discutat în Rusia chestiuni legate de relațiile bilaterale. Guvernul de la Chișinău, deși ar fi pro – occidental, ar dori să strângă aceste relații, sugerează comunicatul Ambasadei Republicii Moldova.

“A fost subliniată importanța avansării dialogului politic, inclusiv pe filiera ministerelor de externe și contactelor parlamentare. De asemenea, a fost discutat subiectul relansării activității Comisiei interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică. Părțile au constatat și importanța intensificării negocierilor în vederea încheierii contractului de procurare a gazelor naturale”, precizează Ambasada Republicii Moldova.

Despre Transnistria, Ambasada precizează că a fost “un subiect aparte”. Cu alte cuvinte, chiar dacă Rusia ar avea bunăvoința să vândă gaze Republicii Moldova, asta nu înseamnă și că își va retrage militarii din Transnistria.

Criza din Transnistria este un subiect despre care nu se știe cine și cum îl va rezolva. Astfel, la 27 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova la Moscova, Sergiu Goncerenco, a avut o întâlnire cu Vitalii Treapițîn, ambasador cu misiuni speciale în Ministerul rus de Externe. La întrevedere s-au discutat “situația curentă și acțiunile de dinamizare a procesului de negocieri pe problematica reglementării conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova”, anunța Ambasada Republicii Moldova. Nici în acel comunicat nu se menționa chestiunea trupelor rusești din Transnistria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....
Ultima oră
Pe aceeași temă