Un abuz al ministrului Constantin Cadariu a reușit să bage în faliment compania Lido SA, pe care instituția o deține în proporție de peste 42%. În plus, controversatul Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, fiu de general ceaușist, controlează interpus activele Lido SA.
Lido SA, companie înființată în 1990 și care a avut în proprietate faimosul hotel Lido din București, cu bazinul de valuri și Casa Lido, a fost lăsat fără conducere, dar și fără sediu social după ce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a ”omis” să le prelungească, decizie care a dus la intrarea în faliment a Lido.
Compania a rămas de mult fără hotelul Lido, iar în prezent principalul acționar este Ministerul Turismului, cu 42,86%.
În ultimii ani, Lido a trecut printr-o schimbare a strategiei și a renunțat la activitatea sa în turism, în vederea realizării de venituri prin implementarea unui model de co-working. Astfel, în 2019, Lido a închiriat de la societatea Akcent Development, condusă de omul de afaceri Laurențiu Afrasinie, un spațiu aflat pe str. Mihai Eminescu nr. 108-112, în vederea amenajării sale ca spațiu de coworking. Declanșarea pandemiei a dat însă peste cap planurile societății, care pe fondul restricțiilor de circulație instituite de autorități și impuse de pandemie, nu a mai putut folosi spațiul și nu a reușit să realizeze veniturile necesare pentru plata chiriei spațiului. Datoria Lido din acest contract se ridică la câteva sute de mii de lei.
În urma eșecului încercărilor de rezolvare amiabilă a diferendului cu proprietarul, societatea Akcent a solicitat în luna mai a anului 2021 cererea de deschidere a procedurii insolvenței Lido. Cererea a fost respinsă de Tribunalul București, dar compania Akcent a atacat hotărârea și, într-un moment în care Lido nu mai avea conducere și nici sediu social, Curtea de Apel București a admis intrarea în insolvență.
Constantin Cadariu, proaspăt numit în 2021 la Minister a băgat societatea în faliment
Fiind acționar majoritar, Ministerul Turismului a numit în toți anii trecuți conducerea societății Lido. Totuși, chiar în momentul în care societatea ar fi avut nevoie de o reprezentare stabilă în instanță, nu a mai făcut acest lucru, deschizând parcă intrarea în insolvență și de acolo în „buzunarul” fiului de general SIE, Bodgan Drăgoi, conform dezvăluirilor Riseproject.ro.
Iată că această omisiune, din luna februarie, când mandatele tuturor administratorilor Lido, respectiv Boruna George Bogdan, Cazana Victor-Vlad și Cherecheș Florica au expirat, dar și cea din martie când mandatul directorului general Papuc Leonard Florian a ajuns la final, a dus practic la pierderea companiei din patrimoniul statului.
Schemă
SIF 1 IMGB SA, companie controlată de SIF Banat-Crișana, la conducerea căreia se află Bogdan Drăgoi, fiul generalului ceaușist Dan Drăgoi (Dan Drăgoi era ofițer de carieră în dispozitivul cu care lucra Victor Stănculescu – ultimul ministru ceaușist al Apărări), a cumpărat la câteva zile după pronunțarea deciziei de intrare în insolvență creanța Akcent, care, conform surselor și documentelor consultate de România Liberă, s-a ”umflat” misterios la peste 5,47 milioane de lei de la o creanță inițială a Akcent de câteva sute de mii de lei în 2020. Prin aceasta, SIF Banat-Crișana controlează acum întreaga procedură de insolvență a Lido, deținând 88,72% din masa credală.
Trecerea companiei Lido sub controlul SIF Banat-Crișana prim ”omisiunea” statului român pare să dezvăluie o înțelegere frauduloasă prin care un activ al statului ajunge în mâinile unui jucător „deștept” din economia privată, în acest caz, Bogdan Drăgoi.
Bogdan Drăgoi nu este la prima controversă, el fiind în acest moment vehement contestat de către unii acționari pentru păpușarea (prin fonduri interpuse) a unui sistem de control al fondurilor SIF Banat-Crișana, cu acceptul tacit al Autorității de Supraveghere Financiară.
România Liberă a verificat dacă Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a depus totuși o contestație la insolvența Lido, și a constatat că aceasta nu există. Ministrul Constantin Cadariu, parte din grupul PNL și fost Vicepreședinte CJ Suceava preferă să asiste, însă, la devalizarea patrimoniului statului român lăsând compania Lido, cu active de 21 milioane de lei să se ”prăpădească” pentru datorii de niciun sfert din valoarea sa – 6,16 milioane lei.
Lido ar putea să achite, practic, de mai mult de trei ori datoriile pretinse de SIF Banat-Crișana chiar la valoarea lor umflată. Compania deține active fizice, respectiv terenuri și imobile, evaluate în 2019 la o valoare totală de peste 12,2 milioane de lei și active financiare, respectiv acțiuni, care au fost evaluate în 2019 la 8,38 milioane de lei.
Ținând cont de aceste dețineri, decizia corectă din partea Statului care controlează Lido prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ar fi fost să opteze pentru un plan de reorganizare care ar fi scos Lido din insolvență și ar fi transformat compania într-una profitabilă.
Constantin Cadariu, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu a răspuns până la momentul redactării acestui articol la solicitarea ziarului „România Liberă” de a aduce clarificări cu privire la insolvența Lido.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!