7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAcuzații de corupție la Secretariatul General al Guvernului. Directori fără concurs, bani...

Acuzații de corupție la Secretariatul General al Guvernului. Directori fără concurs, bani din PNRR cheltuiți „în familie”

Un funcționar public cu rang înalt în ierarhia Executivului lansează acuzații de corupție împotriva unor angajați din Secretariatul General al Guvernului României (SGG).

Șeful SGG este Marian Neacșu, care deține poziția de secretar general al Guvernului. Acuzațiile vin din partea lui Ștefan Jicol, subordonat direct lui Marian Neacșu. Ștefan Jicol, funcționar public, este director general al Direcției Generale Politici Publice, Strategii și Control Intern Managerial, funcție pe care a obținut-o prin concurs.

Ștefan Jicol a transmis ziarului „România liberă” o sesizare tip whistleblower (avertizor de integritate). Conform acestui document, „pe cea mai înaltă funcție publică vacantă de conducere din SGG, cea de director general al (…)”, a fost adus, fără concurs, directorul general V.M. Acesta a ajuns ca director general în SGG în anul 2022, prin transfer de la un Consiliu Județean, unde era doar consilier. Prin această promovare, V.M. a „sărit” șase trepte ierarhice.

SGG a primit în PNRR aproape 44 de milioane de euro

Autorul sesizării, Ștefan Jicol, susține că V.M. „a fost adus în instituție cu scopul special de a dispune de întregul buget PNRR alocat SGG pentru reformele și investițiile privind Buna Guvernare (11,93 milioane euro alocate pentru Reforma 1;14,18 milioane euro alocate pentru Reforma 2; 17,83 milioane euro alocate pentru reforma 9), precum și de sumele alocate prin H.G. Serviciului de Dezvoltare Comunitară în cuantum de 1,3 milioane de euro”. Cumulat, este vorba de circa 43,7 milioane de euro alocate SGG de Comisia Europeană, prin PNRR.

Pentru a-și consolida autoritatea, directorul general V.M. afirmă că este prieten de 20 de ani cu secretarul general al SGG, Marian Neacșu. Împreună cu V.M. lucrează un alt director general, D.C. Acesta din urmă „invocă adesea public calitatea de fin de cununie al d-lui Victor Ponta, pentru a se impune în marile decizii ale SGG, stiindu-se în instituție că acest naș important al său e și șef de partid pentru dl SG Marian Neacșu”. Cei doi directori generali sunt acuzați de Jicol că dirijează cheltuirea ,,în familie”, „cu încredințări directe și caiete de sarcini preferențiale, a celor aproape 44 de milioane de euro alocate SGG de Comisia Europeană prin PNRR”.

Sesizare către șeful de la Secretariatul General al Guvernului

În sesizarea whistleblower Nr 20 / 27482 / MN / 28.09.2022 , adresată conducătorului SGG, Ștefan Jicol a precizat următoarele: ,,Având în vedere faptele mai sus expuse, vă sesizez că gestionarea în continuare, în această formulă, a PNNR, la nivelul SGG, prezintă un risc major și iminent privind comiterea unor fapte de corupție, cu lipsa transparenței actelor administrative și cheltuirea discreționară, în interesul unui grup periculos, a fondurilor bănești alocate de Comisia Europeană. Toate faptele semnalate sunt probate cu documente și mărturii ale funcționarilor SGG. Pentru aceste motive, vă solicit să cercetați întreaga situație expusă și să sesizați organele de urmărire penală în calitatea dvs. de șef al instituției.”

Până la obținerea unui punct de vedere, din partea Guvernului României și a organelor de anchetă, pe acest subiect, ziarul „România liberă” nu va indica numele complete ale directorilor V.M. și D.C.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aduce în total României circa 30 de miliarde de euro.

Cu privire la Ștefan Jicol, informații obținute din surse publice arată că este un bogat om de afaceri, membru PNL încă din anul 1990. Jicol lucrează în SGG, inițial pe un post de consilier, de la începutul anului 2020, când premier era Ludovic Orban. La mijlocul anului 2020, o directoare din aparatul Guvernului l-a acuzat public pe Jicol că o hărțuiește. Ștefan Jicol a respins acuzația.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...

Controverse în industria crypto: Monedele $TRUMP și $MELANIA agită piața și stârnesc critici

Președintele Donald Trump și soția sa, Melania Trump, au intrat în industria criptomonedelor cu lansarea meme coin-urilor $TRUMP și $MELANIA, care au generat reacții...
Ultima oră
Pe aceeași temă