2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncepe colectarea deseurilor electrocasnice

Incepe colectarea deseurilor electrocasnice

Pentru a nu fi penalizate, autoritatile trebuie sa adune 4 kg deseuri pe cap de locuitor.

» Din 218 centre de colectare infiintate la nivel national, doar 186 sunt functionale.

» Valoarea timbrului verde va fi livrata asociatiilor profesionale care vor recicla deseurile.

Pe 3 noiembrie demareaza campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice, initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Campania derulata in colaborare cu autoritatile locale are drept scop colectarea pana la sfarsitul anului a unei cantitati de deseuri de 3 kg pe cap de locuitor, urmand ca in anul 2008 aceasta cantitate sa creasca la 4 kg pentru fiecare locuitor. Anul viitor, conform angajamentelor asumate de Romania cu reprezentantii UE, vor trebui colectate de la populatie circa 88.000 tone de deseuri de echipamente elctrice si electronice (calculatoare, monitoare, televizoare, frigidere, masini de spalat etc.).

Sprijin de la Politia Comunitara
"Dincolo de atitudinea romanilor trebuie sa ne referim si la tintele de colectare pe care tara noastra si le-a asumat la acest capitol. Aceste tinte nu sunt facultative, sunt obligatorii, iar nerespectarea lor poate avea drept consecinta penalitati platite de statul roman, respectiv de fiecare cetatean in parte. Nu este momentul sa intram in panica, fiindca am negociat perioade de tranzitie pana la sfarsitul anului 2008, dar timpul este foarte scurt si efortul trebuie sa fie foarte serios. Ca sa va dau un reper, pot sa va spun ca in anul 2008 trebuie sa colectam circa 4 kg pe cap de locuitor. Daca e sa ne uitam la ce s-a intamplat in toti acesti ani pregatitori, as spune ca tinta este optimista."
Pentru data de 3 noiembrie, cand cetatenii au fost invitati sa depuna in fata blocurilor sau locuintelor aparatele electrocasnice de care nu mai au nevoie, ministrul Attila Korodi a cerut Ministerului de Interne sa se implice pentru a evita unele situatii neplacute: "Am cerut ajutorul Ministerului de Interne si speram ca Politia Comunitara sa acorde sprijinul pentru a evita cazurile in care alti cetateni vor incerca sa ia aceste electrocasnice pentru a le refolosi", a precizat Korodi.
Aparatura electrica si electrocasnica lasata de cetateni in fata locuintelor va fi colectata in ziua de 3 noiembrie, incepand cu primele ore ale diminetii, de catre firmele autorizate de salubritate, care apoi le vor depozita in centrele special amenajate, de reciclarea acestora ocupandu-se asociatiile profesionale special infiintate in acest scop. Actiunea se va desfasura in circa 100 de orase, inclusiv Bucurestiul. La nivel national au fost infiintate 218 centre de colectare, din care doar 186 sunt functionale. Intrebat de centrele de colectare din Capitala, ministrul Attila Korodi a raspuns ca "ar trebui sa existe cate doua in fiecare sector si doar in cazul sectorului 1 se poarta discutii cu autoritatile locale pentru a face functional un astfel de centru".
Sisteme colective de gestionare
De la 1 iulie a fost introdus timbrul verde pentru electronice si electrocasnice, cu o valoare intre 2 si 37 lei. Producatorii si importatorii de articole electrice si electronice vor introduce de la 1 iulie taxa perceputa pentru gestionarea deseurilor, a carei valoare variaza, in functie de produs, intre 2 si 37 de lei.
Valoarea "timbrului verde", care va fi platit de consumatori la achizitia produselor electronice si electrocasnice, va fi virata asociatiei RoRec, din care fac parte principalii producatori si importatori din industria de profil si care va gestiona, in numele membrilor sai, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare pana la reciclare.
Pentru colectarea, administrarea si reciclarea deseurilor, producatorii sau importatorii de echipamente electrice si electronice se pot asocia in sisteme colective de gestionare a acestor deseuri, asa cum este cazul RoRec, sau sunt nevoiti sa administreze intregul proces, pana la stadiul de reciclare, pentru produsele pe care le comercializeaza.
In cazul in care producatorii nu opteaza sa faca parte dintr-un sistem colectiv de gestionare a DEEE-urilor, trebuie sa depuna o garantie la Ministerul Mediului, a carei valoare se va calcula in functie de cota de piata a produselor comercializate de compania respectiva, ale caror deseuri trebuie colectate si reciclate.

Cele mai citite

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă