22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn trei zile, noi maxime istorice la BVB

In trei zile, noi maxime istorice la BVB

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au crescut puternic chiar din prima sedinta de tranzactionare a acestui an, atingand noi maxime istorice.

In cele trei sedinte ale saptamanii trecute, BET a urcat cu 7,14%, BET-C cu 7,31%, iar BET-FI cu 6,72%. Evolutia indicelui BET a fost determinata de cresterile de pret inregistrate de actiunile BRD si de cele ale companiilor petroliere. Entuziasmul investitorilor, de acum tipic pentru inceputul de an, a urcat valoarea indicelui compozit BET-C, care reflecta tendinta tuturor titlurilor aflate la tranzactionare, la un nou maxim istoric de 5.392,21 puncte, in sedinta din 5 ianuarie. Valoarea totala tranzactionata in acest interval a fost de 240 milioane lei, cu o medie zilnica de 80,3 milioane lei. Operatiunile cu actiuni ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au detinut, din nou, cea mai importanta pondere din lichiditatea totala a pietei.

Luna ianuarie, cea mai profitabila

“Majoritatea emitentilor au crescut in primele sedinte ale acestui an si, la fel ca in trecut, luna ianuarie pare sa pastreze traditia si sa ramana una dintre cele mai rentabile la bursa. Deocamdata, exista premise de continuare a acestei tendinte, care s-ar putea accentua in conditiile in care in piata isi vor face simtita prezenta si mai multe disponibilitati din partea investitorilor straini”, se precizeaza intr-o analiza realizata de Intercapital Invest.

Evenimente anuntate

– Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ca, incepand cu data de 3 ianuarie 2007, se suspenda, pentru o perioada de doua saptamani, decontarea actiunilor alocate in cadrul ofertei publice primare initiale de vanzare de actiuni emise de Alumil ROM Industry (ALU).
– Banca Transilvania (TLV) a anuntat ca detine 38,89% din Medicredit Leasing IFN si ca are optiunea de a cumpara 50% plus o actiune din capitalul social al companiei pana la 31 iulie 2007.
– Transelectrica (TEL) a anuntat ca Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) a modificat modul de tarifare al transportului de electricitate.

Cele mai rentabile titluri

Actiunile societatii Mechel Targoviste (COS) au avut cea mai buna evolutie, cu o apreciere de 50,43% fata de sfarsitul anului 2006. De altfel, anul trecut, compania a fost cea mai rentabila de la BVB, inmultind banii actionarilor de peste sapte ori. VAE Apcarom Buzau (APC) s-a pozitionat pe locul doi in topul cresterilor de pret, cu un avans de 33,93%. La polul opus, s-au aflat titlurile Energopetrol Campina (ENP), care au pierdut, in cele trei sedinte, peste 12%.

Cele mai citite

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Rusia – Ucraina, ziua 861: NATO, emisar special la Kiev

Statele membre ale NATO au decis să trimită un emisar special la Kiev, extinzând astfel prezenţa civilă a Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă