2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn schimbul fragilei majorități parlamentare, UDMR cere autonomie regională pentru Ținutul Secuiesc

În schimbul fragilei majorități parlamentare, UDMR cere autonomie regională pentru Ținutul Secuiesc

UDMR a fost cooptată la guvernare doar pentru a asigura o fragilă majoritate parlamentară, alături de PNL, de USR PLUS și de deputații celorlalte minorități naționale. Acesta este contextul în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut un post de vicepremier în Guvernul Cîțu.

De pe această poziție, liderul UDMR reia discursul în care cere autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc”, care ar include aproximativ două județe și jumătate din Transilvania. UDMR solicită acum autonomie regională, care ar însemna evident autonomie pe criterii etnice, pentru că, dacă ar fi vorba doar de autonomie locală, cele trei județe implicate beneficiază deja de ea – asemeni tuturor județelor României.

“Trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată. Când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor, marți seară, la postul Antena 3.

În sprijinul cererii sale, liderul UDMR a susținut că în România există deja Regii Autonome și autonomie universitară.

“Oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică”, a argumentat liderul UDMR.

 

“Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc”

Klaus Iohannis,

Președintele României

„PSD nu susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

 

Ce solicită UDMR în chestiunea autonomiei?

UDMR sugerează că ar fi necesară autonomia regională, în ciuda faptului că există deja autonomie locală a localităților și a județelor.

Are șanse UDMR să obțină ceea ce dorește?

UDMR este acum la guvernare dar majoritatea parlamentară din care face parte este foarte fragilă, iar PNL nu-i susține revendicările.

 

O primă replică la această solicitare a liderului UDMR a oferit, miercuri, europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

“În urma alegerilor, rezultă majorităţi. Iar acestea, în anumite localităţi, ne arată că exista, deja, autonomie. Acolo unde secuii sunt majoritari, administraţiile decid, prin vot, cum se dezvoltă localităţile, cum se investesc banii. Cum se numeşte asta dacă nu autonomie de decizie? Clujul, Oradea, Sibiul, Miercurea Ciuc sau Botoşaniul funcţionează după aceleaşi reguli: eficienţa, ridicarea nivelului de trai”, a explicat Rareș Bogdan într-un mesaj postat pe Facebook.

În schimb, “atunci când autonomia se cere a fi funcţională după criteriul etnic, avem o problemă”.

“Dragă Hunor: atunci când autonomia se cere a fi funcţională după criteriul etnic, avem o problemă. Nu cu o minoritate, ci cu intenţia de a înlocui competenţa cu numele din buletin. În istorie, nu neapărat doar a României, opţiunea atitudinii pe criteriul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasă au făcut ravagii. Asta trebuie să iertăm, dar să nu uităm, pentru a nu ajunge iar, Doamne fereşte, la mugurii dezbinării”, l-a avertizat Rareș Bogdan pe aliatul său politic, Kelemen Hunor.

Prim-vicepreședintele PNL a mai subliniat că “acolo unde primarii şi şefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanţă”. Dar în schimb, „criteriul etnic, care poate merge până la sfidarea statului, trebuie să rămână în trecut”.

Dialogul aparent amical între cei doi politicieni, pe o temă însă extrem de sensibilă, vine în contradicție cu discursul extrem de dur de anul trecut, când președintele Iohannis îl acuza pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, de faptul că ar avea o înțelegere secretă cu UDMR. La acel moment, Marcel Ciolacu a respins acuzațiile lui Iohannis, iar oficial, PSD nu a avut, în acea perioadă, o alianță cu UDMR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă