Chiar daca, in perioada aprilie – septembrie, se prognozeaza o inflamare a preturilor de consum, pe fondul cresterii programate preturilor administrate, la finele anului in curs, rata inflatiei se va mentine in intervalul tintit, de 4%, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Este adevarat ca in aprilie-septembrie vedem o curba a inflatiei legata de programul de ajustare a preturilor administrate, dar va reveni si ne vom incadra in tinta atat in 2007, cat si in 2008", a explicat Isarescu, la prezentarea raportului bancii centrale asupra inflatiei. Potrivit graficului prezentat de oficialul BNR, rata inflatiei anualizate ar putea depasi in trimestrele doi si trei nivelul de 5%, cu aproape un punct procentual peste rezultatul din luna ianuarie.
Rata inflatiei a scazut in luna ianuarie la 4,01% in termeni anuali, de la 4,87%, cat s-a inregistrat in decembrie 2006.
¥inta de inflatie a BNR pentru acest an este de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. In precedentul raport asupra inflatiei, de la sfarsitul anului trecut, banca centrala prognozase ca rata inflatiei va fi de 4,7% la sfarsitul acestui an.
Pentru 2008, obiectivul BNR este o rata a inflatiei de 3,8%, cu aceeasi variatie. Inflatia de baza, ajustata cu preturile la tutun si alcool, a crescut in ianuarie pana la 3,24%, fata de 3% la finele lui 2006, principala influenta venind din includerea asigurarii Carte Verde in asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, a mai spus Mugur Isarescu.
Fara a exclude influenta taxei pe viciu, inflatia de baza anualizata s-a plasat la 4,5% in decembrie 2006 si la 4,8% la finele lunii ianuarie. Inflatia de baza evidentiaza evolutia preturilor de consum in afara celor volatile (fructe, legume, oua si combustibili) si administrate.
"çn 2006 ne-au ajutat cartofii"
Potrivit lui Mugur Isarescu, inflatia redusa de anul trecut, de 4,87% in decembrie, a avut drept cauze mai multe elemente, pe primul loc situandu-se politica monetar-financiara restrictiva.
De asemenea, s-a constatat o incetinire a ritmului de crestere a preturilor administrate, fapt corelat cu aprecierea monedei nationale. Nu in ultimul rand, la rata scazuta a inflatiei a contribuit si deflatia preturilor produselor volatile.
"Au spus unii ca ne-au ajutat cartofii. Este adevarat, insa, in 2005 tot cartofii ne-au scos din tinta de inflatie", s-a exprimat plastic guvernatorul. El a continuat, aratand ca pentru acest an este posibil ca preturile produselor alimentare sa aiba o influenta negativa asupra inflatiei.
Printre riscurile care pandesc inflatia din acest an, Mugur Isarescu a mai enumerat cresterea salariilor intr-un ritm mai mare decat al productivitatii muncii, abaterea de la parametrii stabiliti ai exercitiului bugetar si amplificarea dezechilibrului economisire/investitii. De asemenea, trebuie luate in calcul si incertitudinile legate de evolutia pe plan international a preturilor la titei si gaze si de evolutia cursului de schimb.