33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn cinci ani, numărul firmelor româneşti din Bulgaria a crescut de...

În cinci ani, numărul firmelor româneşti din Bulgaria a crescut de 10 ori

În 2011, 400 de firme româneşti au fost înregistrate în Bulgaria, potrivit agenţiei Novinite. Ziariştii agenţiei de ştiri din Sofia citează autorităţile din localitatea Ruse care spun că migraţiea firmelor româneşti se datorează „taxelor favorabile” din Bulgaria.

Dacă în România impozitul pe profit este de 16%, în ţara vecină Bulgaria este de doar 10 procente. De asemenea, şi taxa pe valoare adaugată (TVA) este mai mică în Bulgaria – 20%, faţă de 24% în România. În plus, încă din anii trecuţi, autorităţile de la Sofia au redus birocraţia.

Capitalul social pentru firmă – 1,4 euro

Astfel, o firmă se poate înfiinţa în doar câteva zile, iar capitalul social necesar este echivalentul a aproximativ 1,4 euro (două leva). Pentru comparaţie, în România, capitalul social pentru înfiinţarea unei firme este de 200 lei. Potrivit unei analize Reuters, mai există şi avantajul că firmelor înregistrate oficial în Bulgaria li se permite desfăşurarea activităţilor în România.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private din România (CNIPMMR) consideră că patronii români sunt atraşi în Bulgaria şi de procedurile simplificate pentru înfiinţarea firmelor, la doar trei zile după înregistrare aceştia putând să emită facturi.

Impozitul pe profit este 10%, impozitul pe dividende 10%, şi birocraţia pentru înfiinţarea unei firme este eliminată.  În doar trei zile poţi înfiinţa o firmă, ai dreptul să faci acte de comerţ şi ulterior te ocupi de autorizaţii şi alte avize de care mai ai nevoie . Deci după trei zile poţi să emiţi facturi şi să începi comerţul”, a declarat vicepreşedintele CNIPMMR, Florin Pârvu.

Contribuţia firmelor româneşti

Numărul firmelor cu capital întegral românesc a crescut de la an la an. Astfel, în 2006,  înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în Bulgaria erau înregistrate 33 de companii româneşti. În 2010, numărul firmelor româneşti care au depus declaraţii fiscale în Bulgaria a ajuns la 272. În acest an, numărul acestor firme a ajuns la 400.

Cele mai multe companii cu capital integral românesc din Bulgaria se află în capitala Sofia, urmată de Ruse şi Varna.

Administraţia fiscală din Ruse, susţin jurnaliştii bulgari, a  colectat cu 1,5 milioane leva (760.000 euro) mai mult din taxe şi impozite de la micile companii în 2011 faţă de anul trecut, iar cea mai mare parte din aceşti bani provin de la firmele româneşti.

Expertii au atras însă atenţia că impactul înregistrării firmelor românesti în Bulgaria nu trebuie supraestimat, având în vedere faptul că „multe dintre acestea nu au birouri in Bulgaria sau angajaţi din aceasta ţară”.

 

 

Cele mai citite

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă