-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitele se vor plăti online, în rate, fără dobândă

Impozitele se vor plăti online, în rate, fără dobândă

 

Din 2015 ne vom putea plăti toate taxele și impozitele stând în fața calculatorului. În plus, băncile vor oferi posibilitatea de a le achita în rate, fără dobândă.

Sistemul informațional va conecta toate instituțiile publice din țară, România devenind astfel primul stat din lume care va avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele și impozitele. „Un important avantaj este că vom putea conecta la acest sistem toate instituțiile publice, adică aproximativ 5.000 – vorbim de primării, ANAF, toate instituțiile publice”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor. Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe susține că este un pas important deoarece “de la 200 de primării care acceptă în prezent şi până la câteva mii există cale lungă şi credem că aici s-ar putea constitui marea valoare care ar putea fi adusă”.

În plus, instituțiile bancare pot oferi clienților posibilitatea de plată în rate, fără dobândă a taxelor și impozitelor. “Băncile care au produse de creditare vor acorda această facilitate clienților lor. Acesta va fi următorul pas, după ce sistemul de plată va fi funcțional”, spune Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard. Acesta arată că sistemul va permite tuturor cetățenilor să-și plătească taxele și impozitele de casă, utilizând calculatorul, așa cum procedează atunci când comandă un produs de pe internet. “De exemplu, cei care au o problemă financiară pot apela la o rudă din străinătate care să-i achite online datoriile, fără să mai trimită bani. Sau cei care locuiesc peste hotare și au proprietăți în țară nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze aici și să stea la coadă. În același timp sistemul este util și pentru cei ce locuiesc într-un oraș și au de plătit taxe și impozite în alt oraș”, afirmă Vladimirescu. Directorul MasterCard vorbește despre două proiecte asemănătoare, unul care va fi implementat în Australia și altul în Egipt, în ambele cazuri partenerul de discuție al organizațiilor de plată fiind Banca Națională din țările respective.

Cât economisește statul

Din nota de fundamentare a ordonanței aprobate recent de Guvern prin care se autorizează Trezoreria Statului să accepte plata cu cardul, se arată că va fi astfel îmbunătățită colectarea de taxe și impozite la buget. De asemenea, documentul indică faptul că în primul an intoducerea sistemului de plată online va aduce economii la bugetul de stat de 700.000 de lei, iar la bugetul local de două milioane de lei. În 2016, economiile la bugetul de stat vor crește la 1,2 milioane de lei, iar la bugetul local la 2,3 milioane de lei. În medie, până în 2018, economiile la bugetul de stat vor fi de 380.000 de lei, iar la cel local de 860.000 de lei. Conform reprezentanților Ministerului Finanțelor aceste sume economisite provin din scăderea costurilor consumabilelor și nu prin reducerea numărului funcționarilor. De asemenea, aceștia au precizat că deocamdată nu se cunosc costurile construirii acestui sistem unic de plată la nivel național, fiind însă reamintit parteneriatul cu compania IBM pentru Spațiul Virtual, înțelegere ce nu a cuprins costuri de la buget.

Directorul Trezoreriei, Valentin Mavrodin, a anunțat că în prima etapă contribuabilii vor putea să plătească taxele şi impozitele online iar ulterior, în cadrul unităţilor teritoriale ale Trezoreriei, vor fi instalate terminale POS, pentru plata cu cardul la ghişeu. Trezoreria va accepta conectarea la un sistem de plată numai în anumite condiţii, printre care se stabileşte limitarea comisionului perceput fiecărei tranzacţii la 0,3% din valoarea acesteia, nefiind acceptate comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezorerie şi instituţii publice. Serviciile ar putea fi extinse şi pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice, care va stabili tipurile de plăţi care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor şi entitatea care suportă comisionul.  

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă