Autorităţile române amână din 2007 liberalizare a preţurilor la energie deşi autorităţile europene solicită imperativ acest lucru.
La sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a trimis României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.
Probleme de competitivitate
Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011.
„Autorităţile nu au de ales şi vor trebui să renunţe la sistemul practicat în prezent de preţuri paralele. Este un angajament asumat de România”, a declarat specialistul în sisteme şi pieţe de energie Jean Constantinescu.
Cum vor fi însă influenţate investiţiile dacă autorităţile vor liberaliza preţul la energie? Vor exista probleme de competitivitate în ceea ce priveşte produsele româneşti, dacă ţinem seama că investitorii se uitau când alegeau România şi la costurile cu forţa de muncă, la preţurile energiei şi materiei prime.
Oamenii de afaceri se vor adapta „din mers”, vor alege domenii care sunt profitabile chiar şi în condiţiile majorării preţurilor la curent şi gaze, spune preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
„Când preţurile la curent electric şi gaze cresc, apar unele semne de întrebare pentru investitori. Însă investiţiile nu vor fi afectate într-o măsură foarte mare. Oamenii de afaceri investesc dacă afacerea aduce bani. Sunt domenii foarte profitabile cum este cel al energiei şi care extrem de atractiv pentru investitori. De asemenea, oamenii de afaceri se vor îndrepta mai mult spre domenii unde consturile cu energia sunt mai mici”, a declarat Cristian Pârvan.
Nu există un calendar al scumpirilor
De asemenea, analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că investiţiile nu vor fi afectate. „Efecte negative vor fi pentru consumatori. Deşi în cazul liberalizării preţurilor consumul s-a putea să mai scadă, profiturile companiilor vor creşte din preţurile mai mari practicate”, a declarat Ilie Şerbănescu.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri spun nu că liberalizarea preţurilor este problema ci faptul că de ani de zile autorităţile române nu comunică un calendar al acestor liberalizări. Majorările de tarife la gaze şi energie electrică „se fac intempestiv şi simultan” fără să existe un plan.
„De cinci-şase ani solicităm Guvernului României şi Ministerului Economiei să comunice calendarul scumpirilor la gaze şi curent electric. Nu există o astfel de programare, pe etape. Scumpirile la energie apar brusc, nu se fac notificări prealabile. Cum poate un investitor să-şi planifice afacerea în aceste condiţii?”, a Menţionat Cristian Pârvan.
Tarife pentru consumatorii industriali
Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013. Procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii necasnici va continua în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.
Liberalizarea preţului la gaze, cerută de FMI şi Comisia Europeană, nu ar avea ca efect creşterea puternică a tarifelor, la nivelul celor de import, întrucât în România puterea de cumpărare este redusă, a declarat miercuri Dumitru Chisăliţă, consilier în Ministerul Economiei.
Liberalizarea preţurilor pentru gaze înseamnă renunţarea la reglementarea tarifelor şi alinierea preţului gazelor din producţia internă cât mai aproape de nivelul celor din Uniunea Europeană.
Liberalizarea totală ar aduce creşterea preţurilor şi pentru populaţie, şi pentru companii.
Gazele importate sunt aproape de trei ori mai scumpe faţă de cele extrase în România.