Numarul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din tara noastra care utilizeaza computerul s-a dublat fata de situatia inregistrata in urma cu doi ani de zile, reiese dintr-un studiu-ancheta realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aceasta organizatie patronala a lansat ieri la Bucuresti editia in limba engleza a volumului „Carta Alba a IMM din Romania 2005”, realizata in colaborare cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Anul 2004, la nivelul caruia au fost procesate datele, a fost considerat de Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, drept unul de progrese substantiale pentru domeniul IMM. Astfel, ponderea intreprinderilor de acest fel care au inregistrat profit a crescut cu 16% comparativ cu anul precedent. IMM, care reprezinta peste 90% din numarul total de firme romanesti, realizeaza 60% din PIB, 50% din exporturi si asigura jumatate din veniturile la bugetul statului. Cele mai mari progrese la nivelul IMM s-au inregistrat in zona de sud a tarii, urmata de cea vestica, in coada clasamentului situandu-se regiunea estica.
Volumul lansat ieri a fost caracterizat de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, drept „o lucrare de referinta”, subliniind ca ea constituie un barometru fidel al impactului strategiilor guvernamentale in mediul de afaceri. „Daca o lege poate fi suportata de o firma mica, atunci este o lege buna”, a punctat Scheele. El a avertizat insa ca integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o piatra de incercare pentru IMM romanesti, avand in vedere ca intreprinderile similare din UE se confrunta, in primul rand, cu fiscalitatea si apoi cu accesul dificil la finantare.