7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIdei mari pentru spatii mici

Idei mari pentru spatii mici

Locuintele mici  ofera posibilitati limitate de amenajare? Iata o multitudine de solutii si modalitati inteligente de valorificare a spatiului disponibil.

A reamenaja o locuinta de mici dimensiuni este de multe ori o actiune complexa, avand in vedere ca aceasta trebuie sa satisfaca numeroase necesitati. Esential este sa luati in calcul toate modalitatile de valorificare a spatiului fara sa uitati, insa, de latura estetica. Inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa, cereti sfatul unui specialist pentru a afla daca sunt posibile modificari structurale de marire a spatiului, apoi stabiliti ce stil de amenajare va avantajeaza mai mult.

In orice tip de amenajare, un rol esential il joaca mobilierul care trebuie ales nu numai dupa criterii estetice sau financiare, ci si in functie de impactul optic si capacitatea de depozitare pe care o are. Este bine de stiut ca o camera pare mai mare daca utilizati corpuri de mobilier putine si mari, decat multe si mici. Daca doriti sa va bucurati de mai multa libertate de miscare, valorificati spatiul vertical prin conceperea pe comanda a unor corpuri de mobilier pana in tavan.

Accesoriile joaca un rol important in crearea impresiei de spatiu larg. De exemplu, un covor mai mare este mai potrivit decat unul de mici dimensiuni.

Garsonierele si apartamentele de bloc prezinta mai multe dezavantaje, dar o parte dintre acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusita. Mai mult, puteti recurge la modificari de structura pentru a crea impresia de spatiu larg si aerisit. De exemplu, prin renuntarea totala sau partiala a unui perete, veti obtine un efect de marire a spatiului si mai multe optiuni de amenajare. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucataria de living sau care o separa de hol. Se poate renunta si la peretele care desparte livingul de balcon sau cel care separa doua holuri. In unele cazuri, este posibila renuntarea la debara sau camara pentru a extinde o incapere, de regula dormitorul sau bucataria. Daca sunteti in plin proces de renovare, nu excludeti varianta eliminarii unor usi, cum ar fi cea care separa livingul sau bucataria de hol.

Stiluri de amenajare
In casele sau apartamentele mici este indicat sa optati pentru o amenajare in stil minimalist deoarece ofera spatiului interior posibilitatea sa "respire". Acesta se caracterizeaza prin forme geometrice si linii drepte, piesele de mobilier au dimensiuni joase, iar elementele prezente sunt doar cele strict necesare.

Daca ati decis sa optati pentru tapet, alegeti modele simple ca sa nu incarcati atmosfera. In cazul spatiilor foarte mici, cel mai recomandat este tapetul fara model, dar cu o textura deosebita. Decoratiunile se aleg in ton cu amenajarea, iar pentru a nu incarca prea mult cadrul, sunt recomandate obiectele de decor simple, uni, din sticla transparenta. Nu uitati ca materialele lucioase au efect de semi-oglinda si dau senzatia ca spatiul este mult mai mare.

Balconul bun la toate
Un spatiu atat de restrans cum este balconul, poate avea nenumarate utilizari. De multe ori, pentru amenajarea biroului nu este posibila alocarea unei incaperi separate si balconul este utilizat ca loc pentru studiu. In alte situatii, bucataria este transformata in dormitor sau dining, iar balconul indeplineste functia de bucatarie.

Acesta poate fi dotat cu tevi pentru racordare la gaze si mobilier. Este recomandat ca mobilierul sa fie realizat pe comanda deoarece va ofera posibilitatea sa decideti dimensiunile care sa va avantajeze mai mult, tinand cont de nevoia de a incorpora aragazul, chiuveta sau centrala de apartament.

Si baia mica poate fi confortabila
De regula, salile de baie sunt cele mai mici spatii din casa ceea ce necesita o evaluare atenta a spatiului raportat la numarul si dimensiunile obiectelor sanitare ce se doresc instalate. De asemenea, mobilarea si accesorizarea baii trebuie facuta in asa fel incat sa ramana libertate de miscare.
Iata ce puteti face!
In locul unei cazi, montati o cabina de dus pe colt, iar deasupra lavoarului puteti folosi un joc de oglinzi in care se multiplica imaginea baii.
Folositi acelasi model de placi ceramice pentru pereti si pardoseala. De exemplu, gresia rectificata cu montare fara rost ofera o placare continua.
Optati pentru placi de gresie de dimensiuni mici (de exemplu 10×10 cm) deoarece au un aport ridicat la crearea senzatiei de spatiu larg.

Se recomanda ca faianta sa aiba forma dreptunghiulara si sa fie montata pe orizontala deoarece creeaza impresia ca baia este mai mare.
Oglinda ar trebui sa fie cat de mare permite spatiul, cu o rama cat mai putin voluminoasa.

Scoala, dormitor si loc de joaca    
Spre deosebire de alte incaperi care au un scop bine definit, camera copilului este totodata spatiu de joaca, de studiu si de somn. De regula, aceasta are dimensiuni reduse si satisface greu toate nevoile copilului.

Fructificarea spatiului limitat se poate face prin alegerea unui mobilier multifunctional si nevoluminos (un pat rabatabil cu lada pentru asternuturi sau jucarii). De asemenea, un pat cu lada pentru asternuturi sau jucarii va fi de ajutor intr-o camera de dimensiuni reduse. Indicat este sa optati pentru mobilier modular deoarece este simplu, functional si gandit pentru spatii mici. Iar daca incorporati biroul dulapului de haine, veti mai putea economisi ceva spatiu.

Folositi cat mai multe corpuri suspendate pentru depozitarea cartilor si jucariilor! In acest fel ramane mai mult loc pe podea pentru miscare si joaca. O alta metoda ingenioasa de a economisi spatiul o reprezinta dulapurile si cutiile pe roti, mai ales ca oricand pot fi mutate in alta parte.

Familiile cu doi copii pot opta pentru module care compartimenteaza aceeasi camera pentru doua persoane. Cele mai utilizate contin paturi supraetajate si cele cu paturi detasabile/retractabile, care se ascund in mobilierul de depozitare, fiind asamblate seara.

Este bine de stiut ca materialele lejere, culorile vii si formele simple creeaza impresia de spatialitate si lejeritate.

Estetic si functional in bucatarie
Daca aveti o bucatarie dreptunghiulara, ocupati una dintre laturi si peretele de sub fereastra cu mobilier (dispus in forma de L), in timp ce pe latura opusa puteti monta un blat de luat masa, de inaltimea unui bar. Pentru fronturile mobilierului folositi un finisaj deschis, iar deasupra blatului de masa aplicati o oglinda. Aceasta dubleaza vizual suprafata bucatariei. Va poate ramane mai mult spatiu in zona blatului de lucru daca veti monta cuptorul cu microunde pe un raft suspendat sau picuratorul de la chiuveta in interiorul dulapului de deasupra acesteia. Uneori, pentru a amplasa in mod avantajos mobilierul si electrocasnicele, sunt necesare unele modificari cum ar fi mutarea caloriferului sau a ferestrei.Daca aveti o bucatarie deschisa catre living, dar totusi doriti o departajare, o puteti face prin crearea unei diferente de nivel de o treapta.

Cele mai citite

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

Nvidia GeForce RTX 5090. Își merită banii sau este doar o plăcere costisitoare?

Nvidia GeForce RTX 5090 a fost lansată. Este o placă grafică care, la un preț de 1.999 dolari, depășește costul unui PC de gaming...

Transparență salarială obligatorie din 2026: Candidații vor cunoaște salariile înainte de interviu

Începând de anul viitor, candidații care își caută un loc de muncă în România vor avea acces la informații clare despre salarii încă din...
Ultima oră
Pe aceeași temă