15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHotelierii pierd turisti

Hotelierii pierd turisti

» Turistii romani au reprezentat 79% din totalul celor cazati, in luna iunie, in unitatile hoteliere.
» Cei mai mari indici de utilizare a locurilor de cazare au fost inregistrati pe nave, in hanuri si hoteluri.

In luna iunie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul persoanelor cazate in unitatile turistice a inregistrat o scadere cu 1,3%, iar numarul celor care au ales sa innopteze in aceste unitati a scazut cu 2,2%, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Reprezentantii hotelierilor considera ca aceasta scadere poate fi explicata prin faptul ca unii turisti au ales sa se cazeze in pensiuni neinregistrate sau au ales sa-si petreaca vacanta in alte localitati din strainatate pentru care s-au facut promovari sustinute de agentiile de turism.

Strainii, 21,2% din numarul total al turistilor
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iunie 2008 au insumat 706,6 mii turisti, in scadere cu 1,3% fata de cele din luna iunie 2007. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in luna iunie 2008, 78,8% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,2% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna iunie 2007.
Sosirile in hoteluri detin, in luna iunie 2008, o pondere de 75,3% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare, in scadere cu 1,9% fata de luna  iunie 2007.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iunie 2008 au insumat 2.128,5 mii turisti, in scadere cu 2,2% fata de cele din luna iunie 2007. Cazarea turistilor romani pe durata noptii in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare au reprezentat, in luna iunie 2008, 83,4% din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 16,6%, ponderi aproximativ egale cu cele din luna iunie 2007.

"Scaderea numarului de turisti cazati in unitatile turistice, in plin sezon turistic, ar putea fi rezultatul faptului ca unii au ales sa se cazeze in pensiuni care nu sunt inregistrate sau la persoane particulare. In Maramures, de exemplu, sunt multe astfel de pensiuni unde se cazeaza turisti. De asemenea, exista si turisti care au ales ca destinatii alte tari, ca urmare a campaniilor agresive de promovare ce transmit mesaje privind preturile mai mici practicate in strainatate, fara a preciza insa cheltuielile suplimentare necesare (taxe, transport, asigurari etc.). Pe ansamblu, insa, scaderile nu sunt grave, in statiunile si localitatile cu traditie unitatile de cazare neavand probleme. Pentru viitor, insa, acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit, poate vor trebui gasite noi modalitati de atragere a turistilor", a declarat Constantin Moraru, de la Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

75% din turisti se cazeaza la hotel
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna iunie 2008 a fost de 36,2% per total structuri de cazare turistica, in scadere cu 1,2 puncte procentuale fata de luna iunie 2007.
Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in luna iunie 2008 au inregistrat spatiile de cazare pe nave (93,4%), in hanuri (49,8%) si hoteluri (43,3%). Sosirile in hoteluri detin, in luna iunie 2008, o pondere de 75,3% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare, in scadere cu 1,9% fata de luna iunie 2007. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare au reprezentat in luna iunie 2008 78,8% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,2% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna iunie 2007.

Cele mai citite

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...
Ultima oră
Pe aceeași temă