Avand in vedere ca sezonul hibernal de abia a inceput, ca elevii si studentii sunt inca in vacanta, iar sarbatorile religioase ale ortodocsilor de rit vechi sunt in plina desfasurare, am putea spune ca suntem in varf de sezon in ceea ce priveste statiunile montane. Mai mult, conform previziunilor meteorologice, temperaturile vor scadea, iar nesuferita ploaie se va transforma in mult dorita zapada.
Poiana Brasov tine la pret
Preturile la cazare in hotelurile din Poiana Brasov raman deocamdata aceleasi ca in perioada sarbatorilor de iarna. Totusi ceva reduceri vor fi dupa data de 14 ianuarie la Hotelul „Sportul”, dar nu se cunoaste procentul. Toate locurile la „Sportul” sunt rezervate pana pe 14 ianuarie. „Sunt foarte multi turisti englezi in aceasta perioada in hotel, care ne-au dat peste cap putin planurile noastre de cazare. Pe langa acestia mai avem turisti din Rusia, Ucraina, Republica Moldova care sarbatoresc Craciunul si Revelionul pe stil vechi”, au precizat surse de la agentia de turism a hotelului.
La Hotelul „Piatra Mare”, cotat la 4 stele, ar mai fi cateva camere libere, care se vor ocupa cu siguranta spre sfarsitul saptamanii. Aici, preturile care se vor mentine cel putin in urmatoarele doua-trei luni sunt de 310 lei noi pentru o camera single si 468 lei noi pentru una dubla.
La Hotelul „Alpin”, de 3 stele, toate cele 200 de locuri sunt rezervate pana in data de 14 ianuarie. Pretul pentru o camera single este de 90 de euro, iar pentru una dubla, 95 de euro. Nici aici nu se vorbeste deocamdata de reduceri de pret in urmatoarea perioada.
Cu toate preturile destul de mari, proprietarii de hoteluri si pensiuni din zona Brasovului au obtinut, se pare, dupa primele estimari, castiguri serioase mai ales dupa pachetele de servicii din perioada Revelionului. Hotelierii si proprietarii de pensiuni vorbesc de incasari de zeci de miliarde de lei vechi, mult mai mult decat in anii trecuti. De exemplu, pachetele de sarbatori la Hotelul „Piatra Mare” s-au vandut foarte bine in acest an, incasarile fiind de 15 miliarde de lei vechi, spune Silviu Nedelcu, directorul complexului hotelier. Sume bune din incasari se asteapta si in urmatoarea perioada, pentru ca cele 3.000 de locuri de cazare din hotelurile statiunii sunt aproape rezervate in totalitate pana pe data de 14 ianuarie.
Zapada de un metru si jumatate pe partiile de la Balea
Cel mai gros strat de zapada din judetul Sibiu, 1,5 metri, se inregistreaza la Balea Lac, in Muntii Fagaras. Amatorii de schi si snowboard se bucura de zapada la peste 2.000 de metri altitudine, in zona Lacului Balea, desi in zona exista partii amenajate, insa neomologate. In aceasta perioada, salvamontistii au interzis turistilor traseele montane care pornesc de la Vila Paltinu spre altitudini de peste 2.500 de metri, doar alpinistii avand voie sa urce la Varful Moldoveanu sau Negoiu.
In timp ce la Balea schiatul si sporturile extreme de iarna sunt destinate in special profesionistilor, majoritatea turistilor pot schia pe Partia Oncesti, situata la cea mai mare altitudine din tara, 1.450 de metri, in statiunea Paltinis. Pe partia Oncesti, zapada masoara 30 de centimetri.
In Maramures partiile de schi au devenit impracticabile
Cele cinci partii de schi din judetul Maramures au devenit impracticabile pentru schiori din cauza ploilor din ultimele ore care au topit zapada. Din informatiile primite de la un reprezentant al unei agentii de turism o parte din turistii care se mai afla in vacanta in statiunile montane Izvoarele, Mogosa, Suior, Cavnic si Borsa au fost nevoiti sa renunte la partidele de schi si sanius ca urmare a ploii ce determinat si topirea zapezii pe unele partii. Conform sursei, peste 200 de turisti romani si straini isi petrec in aceste zile vacanta in statiunile montane din judetul Maramures.
Grosimea stratului de zapada
Predeal 17
Semenic 108
Stana de Vale 48
Vladeasa 21
Paltinis 34
Iezer 20
Sinaia 1500 55
Cuntu 73
Vf. Omu 79
Ceahlau Toaca 42
Parang 34
Lacauti 82
Vf. Cristianu Mare 82