6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHavrileţ, ANRE: Distribuţia va ţine pasul cu scumpirea gazelor

Havrileţ, ANRE: Distribuţia va ţine pasul cu scumpirea gazelor

Acum, tarifele de distribuţie încasate de GDF Suez ori E.ON reprezintă un sfert din preţul gazului plătit de consumatorii casnici. Cum grosul investiţiilor companiilor abia urmează să fie trecut pe factura înaintată ANRE, ponderea costurilor de distribuţie va urca mai departe, în ciuda scumpirii gazelor o dată cu liberalizarea pieţei.

Certitudinea că procesul de liberalizare va duce preţul gazelor interne la 119 lei/MW în 2018, mai mult decât dublul celui din prezent, a determinat apariţia mai multor simulări privind valoarea facturilor în acel moment.

Majoritatea luau în calcul noul preţ al gazelor româneşti şi menţineau valorile actuale pentru gazul de import şi costurile adiacente (distribuţie, furnizare, transport). Vestea proastă este că acele calcule ar trebui refăcute cu un preţ al distribuţiei în creştere importantă, având în vedere că tarifele actuale surprind doar investiţiile finalizate şi deja recunoscute pentru perioada 2008-2012, iar grosul inves­ti­ţiilor abia urmează să fie adus spre aprobare la ANRE.

Dacă în acest moment, din costul de 109 lei/MWh plătit de consumatorii casnici, între 24 şi 25% reprezintă costul distribuţiei, în 2018 ponderea acestui serviciu va fi „puţin mai mare, fără să vorbim de creştere spectaculoasă, probabil în jur de 26%“, după cum afirmă şeful ANRE, Nicolae Havrileţ. Cu alte cuvinte, costul distribu­ţiei va ţine pasul cu creşterea celui al gazelor, ba îi va lua chiar faţa.

În afară de valoarea investi­ţiilor, autoritatea de reglementare indexează automat tarifele marilor distribuitori cu inflaţia şi bagă în facturile consumatorilor şi anumite cheltuieli „specifice“ ale acestora (de mediu, pentru tipuri de lucrări condi­ţio­nate de autorităţile locale etc.). Până la finele anului 2013, vestea bună este că ponderea gazului de import se va menţine scăzută, ANRE impunând înmagazinarea unei cantităţi mai mari de gaz din producţia internă, ceea ce va fi de bun augur pentru preţurile finale.

Din ce se compune factura populaţiei la gaze?

La solicitarea ziarului Bursa, ANRE a oferit „anatomia“ celor 109 lei/MWh plătiţi de populaţie. Costul gazelor din producţia internă reprezintă acum 42%, gazele din import au o pondere de 6,2%, costul transportului (Transgaz) reprezintă 15,9%, tariful de distribuţie – 24% la GDF Suez (E.ON percepe 25%), iar tariful de furnizare – 7,3% GDF Suez (5,3% E.ON). Trăgând linie, rezultă că cei doi distribuitori bagă în buzunar 31% din valoarea facturilor consumatorilor casnici sau 80% din felia aferentă gazului intern din respectivele facturi.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă