21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul nu mai poate să subvenţioneze căldura. VEZI CÂT COSTĂ GIGACALORIA

Guvernul nu mai poate să subvenţioneze căldura. VEZI CÂT COSTĂ GIGACALORIA

Statul va tăia ajutoarele acordate municipalităţilor pentru încălzire, a fost stabilit cu FMI.

Subvenţiile la energia termică acordate de stat primăriilor pentru susţinerea preţului gigacaloriei vor fi eliminate până la finele acestui an, astfel încât preţul plătit de români pentru aceste utilităţi riscă să crească din iarna viitoare cu până la 60%. Eliminarea ajutorului acordat de stat primăriilor pentru susţinerea preţului gigacaloriei este o măsură stabilită de Guvern cu delegaţia FMI în România.

În prezent, în funcţie de localitate, există diferenţe majore între preţul de producţie a gigacaloriei şi preţul la care aceasta este vândută populaţiei. Diferenţele pot fi semnificative. Astfel, la Alba Iulia costul real al gigacaloriei este de peste patru ori faţă de preţul de vânzare către populaţie (Dalkia Alba-Iulia 129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal).

Sistemul de subvenţionare a gigacaloriei are trei componente. Primul dintre acestea prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat fiecărei primării cu titlul de subvenţie pentru energia termică, acesta acoperind până la 45% din necesarul de subvenţii al primăriilor. Aceasta este subvenţia pe care Guvernul vrea să nu o mai acorde.

A doua componentă a subven¬ţiilor este asigurată de primării, iar a treia componentă este reprezentată de ajutorul acordat de stat persoanelor cu venituri sub un anumit nivel.

Ultima categorie, respectiv ajutorul de încălzire, a fost acordat în iarna care a trecut doar persoanelor ale căror venituri medii lunare pe familie s-au situat sub 615 lei şi doar dacă acestea nu deţineau autoturisme cu un motor mai mare de 1,6 litri sau case de vacanţă.

FMI promite că pune ceva în loc

O dată cu eliminarea subvenţiei acordate de stat primăriilor, ajutorul acordat de stat celor cu venituri mici, adică sub 615 lei pe persoană, ar putea creşte, promite şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. „Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există însă o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare”, a spus Franks.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă