17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul face concesii firmelor: Datoriile plătite înaintea penalităţilor

Guvernul face concesii firmelor: Datoriile plătite înaintea penalităţilor

Executivul doreşte să modificie legislaţia fiscală astfel încât să dea posibilitatea firmelor să-şi achite în primul rând datoriile către bugetul de stat şi abia după aceea să plătească eventualele penalizări. Măsura are drept scop să ajute firmele astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să suporte alte penalităţi care se tot adăugau din cauza neplăţii sumei principale care era constituită din datorii.

Premierul Emil Boc a anunţat că în prezent se caută soluţii pentru punerea în practică a unor astfel de măsuri.

„Studiez şi vreau să găsesc toate modalităţile prin care să ajutăm firmele ca atunci când au de plătit la bugetul de stat, în primul rând să plătească principalul şi nu accesoriul. Ce înseamnă în termeni obişnuiţi: firmele au de plătit 10 lei, dacă nu îi plătesc la timp, au penalităţi de întârziere. Când mergi să achiţi la Fisc, Fiscul ia mai întâi penalităţile în ordinea istorică, îţi ia datoria cea mai veche şi penalităţile, iar principalul rămâne şi generează pierderi. Vreau ca omul să aibă posibilitatea să aleagă principalul, ca să poată curma sursa penalităţilor”, a declarat la postu B1 TV,  Emil Boc.

Fără modificări pentru drepturile de autor

Cât priveşte drepturile de autor, premierul a anunţat că actualele reglementări sunt satisfăcătoare şi a solicitat Ministerului Finanţelor Publice să nu le modifice.

„Aici e foarte greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar ceea ce există în momentul de faţă e bun. Am cerut nici să se îmbunătăţească, nici să nu se înrăutăţească, ci să se lase legislaţia aşa cum este. Pe drepturile de autor nu se modifică nimic din situaţia existentă”, a mai menţionat Emil Boc.

Potrivit unui proiect al Ministerului Finanţelor, firmele ar fi trebuit să plătească contribuţii sociale la fel ca în cazul salariilor pentru activităţile independente ale personalului care are şi contract de muncă cu aceeaşi societate, precum şi în cazul activităţilor declarate independente unde există clauză de exclusivitate.  Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost criticat atât de beneficiarii de drepturi de autor cât şi de organizaţiile profesionale.

Primăriile decid cine primeşte subvenţie

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Emil Boc a recomandat autorităţilor locale să urmeze politica Guvernului şi să acorde subvenţii la încălzire doar cetăţenilor cu venituri mici. Astfel, guvernanţii consideră că astfel se vor cheltui şi până la jumătate din sumele alocate până în prezent pentru aceste subvenţii.

„La nivel local autorităţile au cel puţin două opţiuni la dispoziţie: să dea cum au dat şi anul trecut subvenţie, asta înseamnă că îi sprijină pe toţi, indiferent că au venituri mari sau mici, în mod egal, şi pe cel care un bloc în proprietate şi pe cel care are un apartament cu o cameră”, a declarat Emil Boc.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă