16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul a modificat Codul Fiscal

Guvernul a modificat Codul Fiscal

Guvernul a modificat, joi, Codul Fiscal, principalele schimbari fiind largirea bazei de impozitare si eliminarea unor facilitati de care beneficiau persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, relateaza Mediafax.
Potrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale.
Seful Executivului a adaugat ca nu a fost majorat niciun impozit si nici nu au fost introduse alte taxe in Codul Fiscal.
"Nu a fost majorata si nu a fost introdusa nicio taxa sau impozit", a spus Tariceanu, dupa sedinta de Guvern.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata (TVA), modificarile aduse prin actul normativ au in vedere transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene in domeniu.
De asemenea, s-a decis eliminarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri.

Potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor, masura va aduce un plus in cash-flow-ul veniturilor bugetare de 2,49 miliarde de lei in 2008, 2,75 miliarde lei in 2009, 3,04 miliarde lei in 2010, 3,34 miliarde lei in 2011, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
O alta modificare consta in prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte, aplicabil incepand cu data de 15 aprilie 2007.
Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie prevedea eliminarea acestei obligativitati, dar, la finele lunii martie, Guvernul a decis, reintroducerea pe o perioada determinata, de la 15 aprilie pana la finele anului 2008, a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor din statele din afara UE, in conditiile reducerii substantiale a incasarilor bugetare.
Includerea in categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc (tip cazino si masini electronice), nefiscalizate in prezent, este o alta prevedere a Codului Fiscal, aprobat, joi, de Guvern.
Totodata, plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii va fi majorat anul viitor la 1.000 de lei, de la 900 de lei in prezent.

Guvernul a mai decis amanarea, pana in 2009, a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate.
Prin actul normativ adoptat de Guvern s-a stabilit amanarea cu doi ani, pana in 2010, a momentului introducerii pentru toate societatile a sistemului de plati anticipate efectuate trimestrial in contul impozitului pe profit anual.
Sistemul este utilizat de banci de la inceputul acestui an, institutiile de credit avand posibilitatea sa realizeze plati trimestriale anticipate in contul impozitului pe profit, reprezentand 25% din impozitul anticipat pentru tot anul, determinat pe baza impozitului din anul precedent actualizat cu indicele de inflatie.
Ordonanta de modificare a Codului Fiscal completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neimpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie/sponsorizare.

"Aceasta reglementare a fost introdusa avand in vedere faptul ca reglementarile actuale privind regimul fiscal aplicabil organizatiilor non-profit nu includ in categoria veniturilor neimpozabile veniturile de aceasta natura, obtinute in situatii exceptionale", se mentioneaza in comunicatul Guvernului.
De asemenea, pentru organizatiile non-profit, organizatiile sindicale si patronale au fost introduse in categoria veniturilor neimpozabile sumele provenite din despagubiri de la societatile de asigurare, pentru pagubele la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica, precum si a sumelor primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.
Noile prevederi ale Codului Fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2008.

Cele mai citite

Numărul debitorilor cu credite ipotecare a scăzut semnificativ, în timp ce creditele de consum cresc

Numărul românilor cu credite ipotecare a scăzut cu 2.676 în august 2023, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, numărul total...

Aurul atinge un maxim istoric, impulsionat de tensiuni geopolitice și măsuri bancare

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...
Ultima oră
Pe aceeași temă