Reunit în şedinţă la Palatul Victoria, Cabinetul Boc a decis majorarea TVA-ului la 24%., de la 19%. Pe masa Guvernului au existat două variante, una de 23%, alta de 25%, potrivit Realitatea.net.
Creşterea taxei pe valoarea adăugată va duce la o scumpire a tututor produselor şi serviciilor vândute în România şi la o creştere a inflaţiei.
Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a decis că reducerea pensiilor cu 15% nu este constituţională. Teoretic, majorarea TVA cu 5 procente ar trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro şi să acopere gaura din buget care, iniţial, urma să fie acoperită din tăierea pensiilor.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că această măsură va lovi toată populaţia ţării, inclusiv pe pensionari, care „s-au bucurat degeaba” de verdictul CCR.
Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Guvernul va insista totodată ca Parlamentul să opereze modificările la legile privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, astfel încât aceste măsuri să poată fi aplicate de la 1 iulie.
Toţi miniştrii, premierul Emil Boc şi alţi lideri ai PDL s-au întrunit, vineri, în şedinţă, la Palatul Victoria, imediat după decizia Curţii Constituţionale. La întâlnirea de la Guvern a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
O întâlnire a conducerii PDL trebuia să aibă loc tot vineri de la ora 16:00, dar a fost suspendată, iar liderii democrat-liberali au plecat la Guvern.
CCR a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. În schimb, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională.