22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGreu de privatizat, seria a VIII-a

Greu de privatizat, seria a VIII-a

Finalizarea, anul viitor, a privatizarii tuturor intreprinderilor la care statul mai detine pachete de actiuni, continuarea actiunii de blocare a conturilor datornicilor si executarea silita, acestea sunt prioritatile pe care si le-a stabilit al treilea presedinte al Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS) in nici doi ani de zile si al optulea sef al privatizarii dupa 1990, Teodor Atanasiu.

„Procesul de privatizare este important, deoarece societatile care mai exista in portofoliu sunt mai putin atractive si, ca urmare, mai greu de privatizat. Vom incerca sa trecem in proprietate privata cat mai multe companii, sa salvam cat mai multe locuri de munca, iar acolo unde nu isi mai justifica existenta in piata cautam alta varianta, probabil lichidarea”, ne-a declarat Atanasiu.
El a recunoscut ca realizarea planului asumat de fostul presedinte, de a privatiza in acest an 120 de societati, este pusa sub semnul intrebarii. „Nu stiu daca o sa reusim sa realizam 120, dar incercam sa finalizam ceea ce avem in proceduri in acest moment. Este vorba despre 23 de societati aflate in proceduri de privatizare, din care 14 la care detinem pachete majoritare”, a adaugat el.
De asemenea, Atanasiu a anuntat ca pana in luna decembrie va fi facut public un plan de privatizare pentru 2007, anul in care isi propune si el, ca multi alti predecesori, sa finalizeze acest proces.
In ceea ce priveste activitatea de postprivatizare, in momentul de fata mai sunt in monitorizare circa 4.000 de societati, numarul lor urmand sa se injumatateasca pana in vara. Pe de alta parte, noul sef al AVAS da asigurari ca va continua actiunea de blocare a conturilor datornicilor. „Intentionam ca pana la finele anului 2007 sa abordam, in cadrul metodei de valorificare prin executare silita, cel putin alti 25.000 de debitori”, spune el.

Tractorul se vinde tot piesa cu piesa

Nici in ceea ce priveste privatizarea uzinei brasovene Tractorul nu au aparut modificari fata de strategia stabilita de Razvan Orasanu, si anume vanzarea pe module viabile.
Societatea va fi divizata in active care vor fi scoase la licitatie la in-ceputul primaverii, prioritara urmand sa fie mentinerea fluxului de productie. „Vom face o mica reorganizare acolo, astfel incat sa mai produca tractoare, iar celelalte active le vom vinde ca active. Saptamana aceasta am avut o discutie atat cu sindicatele, cat si cu conducerea societatii si am ajuns la o propunere comuna, care da sanse uzinei sa continue productia de tractoare. Eu consider ca vanzarea in bloc a macroactivului de productie este prioritara. Celelalte se vor vinde activ cu activ”, precizeaza seful AVAS. El a adaugat ca din divizarea societatii brasovene ar mai putea rezulta alte doua grupari de active: sectoarele calde (turnatoria, fonta) si utilitatile de apa si furnizare de energie. AVAS intentioneaza sa lase o parte functionala care sa produca tractoare, sectia de prelucrari prin aschiere, montajul, motoarele, iar celelalte hale vor fi scoase la licitatie. In ceea ce priveste disponibilizarile de personal, Atanasiu spune ca doreste acordarea de plati compensatorii.
Saptamana aceasta, Colegiul Director al AVAS i-a dat mandat special reprezentantului sau in Adunarea Generala a Actionarilor de la Tractorul Brasov sa voteze pentru vanzarea unor active ale companiei brasovene. In sedinta AGA din 27 noiembrie urmeaza sa fie aprobat planul de restructurare, iar apoi va incepe procesul de vanzare de active.

La Soda Govora, cum am stabilit

Pentru Uzinele Sodice Govora, intreprindere care in ultima perioada a avut mari probleme din cauza achizitionarii de catre firma indiana GHCL a unei creante a BCR, Teodor Atanasiu nu a dat foarte multe lamuriri.
„Colegiul Director al AVAS a aprobat, in octombrie 2006, la solicitarea Bega Com, novarea contractului de privatizare catre firma poloneza Ciech SA Varsovia, iar contractul urmeaza sa se semneze in perioada urmatoare”, ne-a spus presedintele AVAS. El nu a precizat insa niciun orizont de timp si nici daca polonezii vor fi de acord sa stinga litigiul financiar cu indienii, care intre timp au pus sechestru pe active.
Pe de alta parte, Atanasiu acuza CET Govora ca nu a transferat catre AVAS actiunile rezultate in urma conversiei creantelor. „CET Govora a preluat practic controlul societatii”, sustine oficialul, referindu-se la faptul ca 51,653% din capitalul social al USG se afla in posesia CET. Potrivit contractului de privatizare a USG, actiunile rezultate in urma conversiei datoriilor societatii catre furnizorii de utilitati trebuiau transferate la AVAS si apoi vandute cumparatorului Bega Com, firma controlata de controversatii oameni de afaceri Marius si Emil Cristescu.

Republica si Rocar raman ingropate

Presedintele AVAS nu a dorit sa faca comentarii in legatura cu modul in care doua mari intreprinderi bucurestene, Republica SA si Rocar SA, au ajuns pe butuci.
„Daca este sa vorbim despre un vinovat, nu sunt eu acela care trebuie sa il caute si sa il gaseasca. Exista institutii ale statului specializate pentru acest tip de activitate, care sunt in masura sa identifice eventualii vinovati si sa-i si traga la raspundere”, a aruncat Atanasiu pisica peste gard.
Republica SA Bucuresti este, in prezent, in procedura de lichidare. Lichidatorul desemnat, Moore Stevens RVA, incearca anularea contractelor de vanzare incheiate de societate inainte de intrarea sa in lichidare, precizeaza Teodor Atanasiu. „Activele ce au fost vandute se vor intoarce in patrimoniul societatii, astfel incat, prin vanzarea patrimoniului sau, lichidatorul sa poata recupera datoriile. In acest fel se vor putea indestula toti creditorii societatii”, concluzioneaza el.
Un raspuns asemanator a oferit seful AVAS si la intrebarea referitoare la producatorul de autobuze Rocar SA.
Intreprinderea este in procedura de reorganizare judiciara, pe aceeasi Lege a insolventei nr. 85/2006. Pana in prezent s-a stabilit tabloul de creante. Procedura insolventei isi urmeaza cursul normal, urmand ca lichidatorul (PricewaterhouseCoopers) sa recupereze datoriile societatii si creditorii sa-si recupereze sumele cuvenite.

Cele mai citite

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă