Greenpeace, organizație neguvernamentală dedicată protecției mediului, a realizat studiul ”Revoluția Energiei”, scenariu de utilizare doar de energii regenerabile în 2050.
Poate omenirea trece în întregime la energiile regenerabile până în 2050? Ce avantaje am avea? Ce se va întâmpla în această ipoteză cu actualele locuri de muncă și cum ar evolua emisiile de dioxid de carbon? Ce investiții sunt necesare sau ce pași trebuie să facă guvernele lumii? Toate acestea sunt întrebări ce își găsesc răspunsurile în raportul anual ”Revoluția Energiei, 100% energie regenerabilă pentru toți”, prezentat luni de Greenpeace.
De ce energii regenerabile
Potrivit specialiștilor Greenpeace, care citează studii internaționale, omenirea se află în pericol dacă temperatura mediului ambient va crește cu mai mult de 1,5-2 grade Celsius. Aceasta ar însemna menținerea emisiilor de dioxid de carbon în limita a 1.000 de gigatone. Însă, avertizează Greenpeace, în actualul ritm această cantitate va fi eliberată în atmosferă până în 2040.
Scenariul alternativ actualei situații permite omenirii să elimine emisiile de CO2, să renunțe la energia nucleară și să facă inutile noi explorări de petrol precum cele din Arctica sau largul coastelor Braziliei. Semne îmbucurătoare există. În 2014, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, emisiile de CO2 au rămas la nivel constant, în pofida creșterii economice mondiale. Cauza ar fi scăderea consumului de cărbune în China. Trecerea la energiile regenerabile trebuie să aibă loc mai rapid, într-un ritm care să țină pasul cu majorarea consumului energetic mondial. Propunerile Greenpeace cuprinse în ”Revoluția Energie”i duc la anularea emisiilor de carbon, în condițiile în care Agenția Internațională a Energiei (AIE) prognozează că emisiile de CO2 vor crește până în 2050 cu 56%.
Transporturi nepoluante
Guvernele trebuie să introducă facilități pentru folosirea mașinilor mici, cu motoare eficiente. Transporturile rutiere trebuie să facă loc celor feroviare și celui în comun, în special în marile orașe. Soluția ar duce la economii în domeniu de 62% în 2050, în pofida creșterii nivelului de trai. Folosirea motoarelor hibride sau a celor alimentate de celule electrice vor oferi noi economii. Motoarele cu propulsie electrică vor fi folosite în proporție de 14% în serviciile de transport în 2030 și în jumătate dintre cazuri în 2050. Folosirea hidrogenului și a carburanților sintetici produși pe baza energiilor regenerabile vor mări cota acestora în serviciile de transport.
Importanța crescătoare a energiei electrice va duce la o majorare a cererii de energie electrică, care va fi ponderată de ameliorarea consumului energetic al locuințelor sau de performanțele superioare ale aparatelor casnice, printre care cele de aer condiționat.
Dacă în 2050 cererea de energie va fi asigurată din surse regenerabile, cu 23.600 GW instalați, în 2020 energia eoliană și energia solară vor fi principali factori de creștere a sectorului regenerabilelor.
Costurile tranziției
Greenpeace recunoaște că planul propus duce la o ușoară creștere a costurilor energiei. Dacă într-un scenariu clasic al AIE costurile omenirii cu energia vor ajunge în 2050 la 5.350 miliarde dolari, în scenariul ”Revoluția Energiei” aceste costuri vor ajunge la 6.200 miliarde de dolari, însă cu mari economii rezultate din nefolosirea resurselor clasice. Economiile de 1.100 miliarde de dolari pe an vor acoperi în proporție de 107% investițiile necesare.
Volumul investițiilor necesare se va ridica la 64.000 miliarde de dolari, respectiv o medie anuală de 1.600 miliarde de dolari. 95% din investiții vor trebuie efectuate în energii regenerabile sau cogenerare, iar în 2030 singurele investiții permise vor fi cele de conversie a centralelor pe gaz la utilizarea acestora pe hidrogen.În domeniul încălzirii vor fi necesare investiții cifrate la 429 miliarde de dolari anual pentru reducerea consumurilor cu 33% și creșterea ponderii energiilor regenerabile cu 43% în 2030.
Impact asupra locurilor de muncă
Spre deosebire de scenariul clasic al AIE în care numărul locurilor de muncă în sector crește ușor până în 2020, după care scade, [R]evoluția Energiei prevede o creștere a locurilor de muncă de 25% în 2020. În 2030 nu mai puțin de 498 milioane de oameni vor lucra in sectorul energiilor regenerabile, spun specialiștii Greenpeace. În 2030 unitățile fotovoltaice vor avea avea același număr de angajați cu cel activ în prezent în sectorul cărbunelui, respectiv 9,5 milioane oameni. ”Energia regenerabilă are nevoie de predictibilitate pentru a atrage investiții, pentru a crește capacități de producție, a dezvolta noi tehnologii și a crește numărul de locuri de muncă”, avertizează însă Revoluția Energiei.