După ce a scăpat de faliment doar cu ajutor direct de la statul american, compania de asigurări AIG trece iar printr-un moment de cumpănă. Potrivit unor estimări interne, gigantul va trebui să plătească daune de aproximativ 1 miliard de dolari în primul trimestru al acestui an, 700 de milioane provenind doar din Japonia, serios afectată de un cutremur violent.
Costurile ar putea creşte însă în condiţiile în care estimările oficialilor niponi privind pagubele produse de cataclism se modifică de la o zi la alta. Mai mult, AIG primeşte o dublă lovitură, pentru că Japonia era punctul principal în jurul căruia compania îşi construise planurile de dezvoltare, după ce a fost obligată să vândă din active pentru a achita datoria către guvernul american. Un eventual faliment al AIG ar reprezenta, după unii analişti, un şoc de dimensiuni cel puţin egale cu falimentul Lehman Brothers, care a constituit scânteia crizei financiare.
Deşi a vândut divizia non-america, AIG rămâne un colos care domină piaţa din Statele Unite şi nu numai. În Romania, AIG Life a fost rebrenduită sub denumnirea Allico Asigurări imediat după apariţia problemelor din Statele Unite. Allico este în România unul dintre cei mai importanţi administratori de fonduri de pensii.
Decizii neinspirate
AIG începuse o campanie puternică de dezvoltare pe piaţa niponă, după ce a fost obligată să vândă din active pentru a achita guvernului american împrumutul de 180 de miliarde de dolari. Tocmai de aceea, pierderile de 700 de milioane de dolari sunt estimative pentru că ele nu includ şi daunele achitate de Japanese Earthquake Reinsurance, companie activă pe piaţa imobliară japoneză, unde AIG are o participaţie semnificativă. Mai mult, AIG se află în negocieri avansate pentru preluarea unei participaţii de 45% la o altă companie de asigurări niponă, Fuji Fire &Marine Insurance.
Riscuri minime în Europa
Companiile din Europa nu par a fi încă afectate direct de cutremurul din Japonia. „Dintr-o perspectivă europeană, impactul nu este sever, este sub control şi nu va exista nici o problemă pentru asiguratorii europeni sau pentru solvenţa sectorului. Riscul este localizat, în cea mai mare parte, de companiile şi guvernul japonez”, a afirmat directorul general al Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, Carlos Montalvo, în faţa unei comisii a Parlamentului European.
Marile grupuri de reasigurare, ca Munich Re sau Hannover Re, au anunţat că este mult prea devreme pentru a estima pagubele produse de cutremur. O parte a analiştilor au afirmat că asiguratorii ar avea de acoperit daune cauzate de cutremur de până la 35 de miliarde de dolari, excluzând impactul tsunamiului.