Odată cu deschiderea conductei de gaz Arad-Szeged la începutul acestei luni, România îşi va putea asigura o parte din importurile de gaz prin bursa specializată de la Viena, care o are printre acţionari pe OMV.
Romgaz, unul dintre principalii produc¬tori de gaz natural de pe piaţa noastră, va cumpăra din iunie anul viitor gaze din import, prin negociere, de la Bursa de gaze de la Viena. Oficialii Romgaz spun că astfel preţul gazelor importate va fi mai mic, cel puţin faţă de cel cumpărat în prezent de la Gazprom, pe baza contractului ce expiră în 2012, potrivit lui Francisc Toth, director adjunct Romgaz. „Am făcut diligentele necesare ca, de la anul, să fim activi pe bursa de gaze ori de la Viena, ori din zona germană. Suntem in discuţii destul de avansate. Este o opţiune de furnizori. Va fi vorba de un pionierat să cumpărăm gaze la bursă. Noi nu vom vinde. Din iunie – iulie 2011 o să fim activi pe Bursa de la Viena”, a afirmat Francisc Toth.
OMV, printre acţionarii bursei
Bursa de gaze de la Viena este o iniţiativă lansată în decembrie 2009 de Bursa din Viena cu Central European Gas Hub (CEGH), companie la care OMV, deţinătorul Petrom din România, este acţionar majoritar. Importurile vor fi efectuate prin conducta Arad Szeged, deschisă la începutul lunii curente, şi care o capacitate de transport de 4,4 miliarde metri cubi pe an. OMV Petrom a confirmat începerea importurilor prin această conductă, deocamdată la un nivel de 10 milioane de metri cubi lunar.
Cantităţi mici şi scumpe
Opinia lui Francis Toth, conform căreia preţurile la gazul de import vor scădea, o dată cu aducerea resursei prin bursa vieneză, nu e împărtăşită de Iulian Iancu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost preşedinte al autorităţii de reglementare în domeniu. „Este exclusă o diminuare a preţului, cantităţile ce vor fi importate nu pot fi decât de pe piaţa spot (pe care preţurile sunt de regulă ridicate – n.r.) şi vor fi de regulă mici. Nu vor influenţa balanţa de gaze”, spune el.
Spre exemplu, dacă un importator din Europa de Vest are un contract de tip „buy or pay” (tip de contract în care cumpărătorul plăteşte indiferent dacă a beneficiat sau nu de un produs sau serviciu) de un milion de metri cubi, iar el foloseşte doar 900.000 de metri cubi, diferenţa o va da pe piaţa spot, explică acesta.
Un sfert din gaz vine din import
Consumul de gaze din România se cifrează anual la aproximativ 14 miliarde metri cubi, din care un sfert este importat din Rusia, de la Gazprom. Importurile au loc prin două firme, respectiv Wintershall si Imex Oil. Prima dintre acestea, Wintershall, este deţinută de concernul chimic german BASF AG şi de Gazprom, iar Imex Oil este deţinută de omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului de aluminiu Alro Slatina.
Contractul cu Gazprom expiră în 2012 şi potrivit discuţiilor purtate la începutul acestui an, la care a participat şi Alexandr Medvedev, vicepreşedinte Gazprom, în forma viitoare a contractului livrările de gaz rusesc ar putea să se facă direct, fără intermediari.
4,4 miliarde metri cubi de gaz putem importa prin conducta Arad-Szeged deschisă la începutul acestei luni.