26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGăselniţă sau soluţie? Nou minister pentru Fondurile UE

Găselniţă sau soluţie? Nou minister pentru Fondurile UE

Premierul Victor Ponta vrea din 2014 înfiinţarea unui portofoliu de ministru al Fondurilor Europene care să coordoneze toate autorităţile de management implicate în absorbţie.

 

Viitorul Guvern, numit în urma alegerilor parlamentare din toamna acestui an, va include un post de ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, în situaţia în care actuala coaliţie de guvernare va câştiga alegerile, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Din 2014 va exista o singură instituţie în domeniu.

Numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management, a spus Ponta, adăugând că actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregăteşte să ocupe „o funcţie importantă” la nivelul UE. În prezent, autorităţile de management funcţionează în subordinea mai multor ministere.

Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene şi cu prim-ministrul al Belgiei, Elio Di Rupo.

Negociatorul-şef cu UE, sceptic

Fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, consideră că propunerea premierului Victor Ponta de înfiinţare a unui Minister al Fondurilor Europene „pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut” şi o schimbare care „nu seamănă deloc” cu o soluţie. Vasile Puşcaş a declarat, marţi, că nu vede rostul unui nou Minister al Fondurilor Europene cât timp actualul Minister al Afacerilor Europene are atribuţii privind gestionarea fondurilor cu finanţare UE.

„Este evident că aşteptăm şi este nevoie de o transformare, însă de una sistemică, şi nu doar secvenţială. Ceea ce propune premierul Victor Ponta pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut şi o schimbare care nu seamănă deloc a fi o soluţie. Or, pe noi ne interesează soluţia la starea sistemică, nu doar la cifre, în care se află întreaga problematică a programelor finanţate cu fonduri europene. Chestiunea este de sistem. Faci un Minister pentru Fonduri Europene în locul Ministerului pentru Afaceri Europene. Dar ce hibă a avut acesta din urmă, de ce nu l-ai făcut aşa? Şi acum se ocupă acest minister de fondurile europene.  Autoritatea Centrală pentru Instrumente Structurale este la Ministerul Afacerilor Europene, nu în altă parte. Ne aşteptăm la o soluţie adevărată”, a spus Puşcaş.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă