9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGarantiile mari cerute de banci ingheata creditarea

Garantiile mari cerute de banci ingheata creditarea

» Bancile cer fermierilor garantii de patru ori mai mari decat creditul.

» Bancherii invita companiile sa ia credite in lei.

Creditarea companiilor romanesti este inghetata in acest moment, se plang oamenii de afaceri.  Ei explica blocajul prin faptul ca bancile cer garantii mai mari pentru acordarea imprumuturilor, iar bancherii sustin ca firmele nu sunt prea interesate de creditare.
Cel mai concret semnal de alarma a fost tras de Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, care ne-a declarat ca intentioneaza sa discute cu bancherii pentru a-i convinge sa continue creditarea fermierilor si sa ia in considerare, ca o garantie, platile la hectar si creditele de productie. "Noi acoperim prin sistemele noastre de sustinere cam 30% din suma necesara infiintarii culturilor agricole, de exemplu, ceea ce este mai mult decat dobanda unui credit care ar finanta operatiunea.

 

Bancile nu sunt obisnuite cu mecanismele noastre si am semnale ca acestea cer fermierilor garantii care sunt de trei-patru ori mai mari decat valoarea creditului solicitat", ne-a declarat Ciolos. Ministrul Agriculturii admite ca acestea sunt semnale de neincredere in afacerile agrare, dar considera ca lipsa de flexibilitate a bancilor va inrautati exact situatia celor care au deja credite, lasand sa se inteleaga ca se declanseaza un cerc vicios.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) explica suspendarea temporara a creditarii prin faptul ca bancile nu mai pot evalua in acest moment clar valoarea unei companii, deci riscurile creditarii se maresc.

Situatia este valabila in special in cazul garantarii cu proprietati imobiliare, terenuri si cladiri, spune analistul economic Aurelian Dochia.
"Incertitudinea e mare, deoarece o companie poate garanta cu un teren, care este evaluat in scriptele sale cu 300 euro metrul patrat, insa banca in aceasta perioada de criza, nu mai ia in considerare evaluarea respectiva. Asta nu inseamna insa in mod automat ca nu mai da credite, ci arata doar ca va creste riscul creditarii si odata cu el se vor mari dobanzile ", spune Dochia.

"Sa ceara imprumuturi in lei", recomanda Ghetea
Bancherii sustin insa ca firmele care vor sa ia credite, ar trebui sa se orienteze spre creditele in moneda nationala si sa solicite imprumuturi de la mai multe banci. "Eu nu cred ca asistam la o sistare a imprumuturilor, bancile dau credite, companiile nu le mai cer", sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). "Firmele trebuie sa se orienteze, sa ceara imprumuturi in lei si daca o banca are ezitari, sa caute la o alta banca. La finalul lunii octombrie noi, la CEC Bank, aproape ca am dublat creditarea pentru firmele mici si mijlocii fata de anul trecut", a adaugat Ghetea.

Cele mai citite

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă