2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăG20 cere soluţionarea urgentă a crizei din zona euro

G20 cere soluţionarea urgentă a crizei din zona euro

Liderii primelor 20 de economii ale lumii au dat Europei ultimatumul pentru ieşirea din criză. Summitul G20 de la Paris a pornit numărătoarea inversă pentru oficialii europeni, care trebuie să găsească până duminică soluţia salvatoare.

 

Primele 20 de economii ale lumii forţează Europa să rezolve criza datoriilor suverane până la reunirea liderilor europeni de duminică. „Ne angajăm să luăm toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea sistemelor globale şi a pieţelor financiare”, a asigurat ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin. Potrivit oficialilor europeni, Germania şi Franţa sunt foarte aproape de a ajunge la un acord privind reducerea datoriei Greciei, stoparea contagiunii şi protejarea băncilor europene.

Totuşi, cancelarul german Angela Merkel le-a transmis partenerilor din G20 că „rezolvarea crizei în numai câteva zile este o iluzie care nu se va putea împlini”. Deşi a caracterizat întrunirea G20 de la Paris „un succes în care s-a discutat problema flu­xului de capital din economiile emergente”, ministrul francez de Finanţe n-a putut ascunde nemulţumirea unora dintre parteneri faţă de politicile europene anticriză.

Ofensiva noneuropenilor şi a economiilor emergente

Astfel, noneuropenii şi repre­zentanţii economiilor emergente din clubul G20 au acuzat Europa că a pierdut prea mult timp în manevrarea crizei. „Uniunea Europeană trebuie să acţioneze unitar în aceste momente. Dacă nu va reuşi să iasă din criză, vor fi afectate şi economiile emergente care până acum s-au bucurat de creşteri solide”, a afirmat Jun Azumi, ministrul japonez de Finanţe. Omologul său canadian, Jim Flaherty, este încă şi mai drastic şi apreciază că „riscul unei recesiuni globale ar creşte dramatic dacă europenii nu îşi duc la bun sfârşit ţintele pe care şi le-au stabilit”.

Contribuţia FMI

Summitul G20 de la Paris a scos totodată la iveală şi poziţia economiilor emergente faţă de contribuţia lor la salvarea ţărilor afectate de criză. „Am mai spus-o şi o repetăm. Dacă ni se va cere să contribuim, acest lucru se va putea face doar prin intermediul FMI. India este deschisă, iar China şi Brazilia acceptă, de asemenea, ideea”, a dezvăluit una dintre sursele G20. Potrivit reprezentanţilor economiilor emergente, această strategie ar atrage de la sine suplimentarea Fondului Monetar Internaţional, dar poziţia nu este agreată şi de Statele Unite, care susţin că fondul are resurse suficiente.

Site-ul american Bloomberg notează că FMI ia în calcul deschiderea mai multor linii de credit pentru ţările stabile afectate de o criză de lichidităţi. Pe 3 şi 4 octombrie va avea loc un summit G20 la Cannes, iar Reuters notează că abia atunci se va putea înregistra un progres real asupra unor obiective mai mari, precum introducerea unor parametri pentru măsurarea dezechilibrelor globale sau controlul fluxurilor speculative de capital. 

Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă