» Pentru a face fata restrictiilor BNR, HVB tiriac a transferat la Viena un volum important de credite.» Veniturile combinate ale HVB tiriac Bank si Unicredit Romania au crescut cu aproape 15%.
Procesul de fuziune dintre HVB tiriac Bank si UniCredit Romania va fi finalizat in luna iunie, iar noua entitate se va numi UniCredit tiriac Bank. Presedintele executiv al UniCredit Romania, Rasvan Radu, a declarat ieri ca banca rezultata in urma fuziunii se va pozitiona pe locul patru in sistem, dupa valoarea totala a activelor.
"Noi vrem sa concuram in ceea ce priveste profitabilitatea si nu pe valoarea activelor. Vrem sa obtinem unul dintre primele locuri din sistem, dupa profitabilitate. Activele trebuie sa fie o consecinta a profitabilitatii", a precizat Radu.
In 2006, HVB tiriac si Unicredit Romania au obtinut un profit brut insumat de 210 milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), potrivit datelor prezentate de cele doua banci. HVB tiriac a inregistrat o scadere a profitului brut cu aproape 12%, pana la un nivel de 195 milioane de lei, iar profitul net s-a diminuat cu 16,2%, la 159 milioane de lei. Profitul brut al UniCredit a fost, in 2006, de 15 milioane lei, in crestere cu 125%, iar rezultatul net a urcat cu 242,2%, la 16 milioane de lei.
"Profitul net apare mai ridicat decat profitul brut intrucat au fost constituite provizioane mai ridicate decat cele impuse prin reglementarile nationale, iar aceste provizioane nu sunt taxabile", a declarat directorul financiar al UniCredit Romania, Marco Cravario.
Activele HVB tiriac s-au diminuat cu 8,3%, la 8,75 miliarde de lei (aproximativ 2,6 miliarde de euro), in timp ce UniCredit a avut o crestere cu 41%, la 2,85 miliarde de lei (843 de milioane de euro).
"Cheltuielile generate de procesul de fuziune au fost importante si, in acest context, activele nu aveau cum sa creasca. De asemenea, pentru a face fata restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei privind creditarea in valuta, HVB tiriac a transferat la Viena un volum important de credite", a afirmat presedintele HVB tiriac, Dan Pascariu. Acesta a aratat ca imprumuturile nu vor fi readuse in tara.
In ceea ce priveste creditele, potrivit lui Rasvan Radu, obiectivul principal al UniCredit tiriac Bank va fi "sa aloce cat mai putin capital". Oficialul UniCredit a explicat ca imprumuturile mari nu sunt si nici nu vor fi exportate, ci doar inregistrate la Viena. "Datorita structurilor de grup, cele doua banci (n.r. – HVB tiriac si UniCredit Romania) se supun atat reglementarilor BNR, cat si celor ale bancilor centrale din Austria si din Italia. Nu mai contabilizam creditele mari local, ci acolo unde este eficient pentru banca", a spus Rasvan Radu. Cu privire la creditele de retail, oficialul UniCredit a precizat ca mentinerea gradului de indatorare a avut un efect pervers. "Au fost extinse foarte mult perioadele de creditare, ceea ce este foarte riscant. In cadrul grupului UniCredit, riscul de credit se situeaza sub 1% si este atent tinut sub control", a precizat Radu. Conform declaratiei acestuia, noile reglementari privind creditarea persoanelor fizice, precum si impactul acestora vor fi atent analizate atat de HVB tiriac, cat si de UniCredit, astfel incat sa se creeze o strategie corespunzatoare si o abordare constanta si consecventa.