Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, că în acest an şcolar nu vor fi făcute noi disponibilizări, precizând însă că „aceste lucruri se vor produce pe parcursul anilor viitori”, potrivit Realitatea.net, citat de NewsIn.
„Anul şcolar 2010-2011 se va încheia exact cum a început”, a subliniat Funeriu.
Sindicaliştii au avertizat miercuri că aplicarea Legii Educaţiei Naţionale va reduce mii de posturi didactice începând cu luna februarie.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au afirmat că, prin articolul 361, alineatul 2, din Legea Educaţiei Naţionale, se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I, nu vor mai avea norma didactică redusă cu două ore. Mai exact, dacă până acum aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore, precizează reprezentanţii FSLI. Potrivit calculelor făcute de experţii FSLI, acest lucru ar înseamna o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar.
„Nimic din Legea Educaţiei Naţionale nu este întâmplător. Această reducere a fost inclusă şi în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învăţământ a primit la cheltuielile cu personalul mai puţin cu 25%, faţă de 2010. În acest context sunt inevitabile disponibilizările în sistem, începând cu cel de-al doilea semestru şcolar. FSLI nu este de acord cu politica Guvernului, care încearcă să modernizeze învăţământul aruncând angajaţii acestui sistem în stradă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Legea educaţiei a fost promulgată marţi de preşedintele Traian Băsescu.