19.6 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Fromage de Cluj

»  Un profesor din sistemul universitar a creat singura fabrica de prelucrare a laptelui de capra din Cluj.
»  La prepararea branzeturilor se folosesc retete din Franta, imbogatite cu idei romanesti.

Doctorul Ovidiu Spanu, cadru didactic la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, a infiintat o fabrica ce produce o delicatesa culinara: branza de capra.
"Fromage de chèvre" – sau, pe romaneste, branza de capra – este unul dintre cele mai rare sortimente de branzeturi. Acest fel de mancare este renumit in Franta si apreciat in alte regiuni din jurul Mediteranei. Romanii consuma mai putina branza de capra, pentru ca acest aliment este rar si de doua ori mai scump decat branza de vaca. Specialistii in gastronomie spun insa ca acest aliment este mult mai sanatos decat branzeturile clasice.

Angajatii fabricii colecteaza laptele de capra produs de 12 ferme din Transilvania, apoi il transporta la sediul fabricii, din localitatea Valcele. Aici, fabrica seamana cu un laborator, iar angajatii si vizitatorii nu au acces in interiorul spatiilor de productie decat cu botosei de unica folosinta, cu bonete si cu halate.

Ovidiu Spanu spune ca ideea afacerii i-a venit in urma unui stagiu de pregatire pe care l-a urmat la scoala Superioara de Medicina Veterinara din Nantes, Franta. Afacerea sa a fost favorizata de faptul ca cea mai importanta fabrica de lactate din Transilvania, Napolact Cluj, a renuntat sa mai colecteze laptele de capra, pentru ca era mai rentabil sa sporeasca productia de branzeturi din lapte de vaca si de bivolita. A aparut astfel o nisa pe care el a putut sa o valorifice. Fabrica din Valcele are o capacitate de productie de doar 50 tone de branzeturi anual. Chiar daca ar extinde linia de productie, fabrica nu ar avea materie prima, deoarece crescatorii de capre sunt putini in Romania. "O capra produce mult mai putin lapte decat o vaca. Apoi, perioada de lactatie la capre este doar in sezonul cald, astfel ca iarna folosim materie prima congelata, deci nu putem sa marim foarte mult productia", spune Spanu. Fabrica din Valcele produce branzeturi sub marca LaColline. Angajatii folosesc retete traditionale frantuzesti, care includ ierburi de Provence sau carbune. Branzeturile din Valcele sunt complet ecologice, pentru ca angajatii folosesc doar produse naturale: lapte, sare, cheag de ied si condimente. Branza de capra este foarte apreciata in restaurantele renumite, iar gastronomii recomanda ca preparatele din acest aliment sa fie servite impreuna cu vinuri albe sau rose.

Procesatori
Piata produselor din lapte de vaca este in scadere in Romania
In timp ce tot mai multi consumatori prefera branzeturile de capra, bivolita sau oaie, piata branzeturilor din lapte de vaca este in scadere. Cantitatea de lapte de vaca intrata in unitatile procesatoare a scazut cu 3,7 la suta in luna februarie, in comparatie cu prima luna din anul 2009, informeaza un comunicat oficial al Institutului National de Statistica. Exploatatiile agricole si centrele de colectare a laptelui de vaca au trimis catre procesatori o cantitate mai mica, in februarie, cu 6,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2008. Cea mai mare scadere a productiei in luna februarie 2009 s-a inregistrat la smantana de consum, cu 568 tone (minus 12,9 la suta), urmata de productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele), cu 1.506 tone (minus 10,9 la suta), fata de luna ianuarie 2009. De asemenea, productia de unt a scazut, in acelasi interval, cu 37 tone (minus 4,8 la suta), iar productia branzeturilor din lapte de vaca a fost cu 160 tone mai mica (minus 3,1 la suta), comparativ cu luna ianuarie.

Cele mai citite

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Retailerul de lux Harrolds intră în faliment cu datorii de milioane de dolari, inclusiv către Victoria Beckham și Tom Ford

Retailerul australian de modă de lux Harrolds a intrat în faliment după 39 de ani de activitate, având datorii de peste 16 milioane de...

Viorel Hrebenciuc l-a rugat pe Gigi Becali să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidențiale

Gigi Becali, patronul echipei FCSB și candidat AUR la alegerile parlamentare, a făcut o declarație surprinzătoare în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV. https://www.youtube.com/watch?v=3OEo4d1VbK4 El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă