Economia României poate creşte în special prin creşterea productivităţii muncii şi utilizarea eficientă a forţei de muncă şi a investiţiilor, a spus miercuri şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, conform unor surse care au luat parte la întâlnirea dintre misiunea FMI şi membrii CES, potrivit Agerpres.
Economia României poate creşte prin sporirea valorii capitalului, prin creşterea forţei de muncă sau prin creşterea productivităţii. Creşterea forţei de muncă se poate realiza prin utilizarea unui număr mai mare de salariaţi sau prin creşterea timpului de muncă, dar cheia stă în creşterea productivităţii, a modului în care sunt utilizate forţa de muncă şi capitalul, a explicat şeful misiunii FMI, conform surselor citate.
Jeffrey Franks a afirmat, în cadrul seminarului, că productivitatea poate fi crescută printr-o mai bună organizare, prin ridicarea nivelului de pregătire a forţei de muncă şi prin modernizarea echipamentelor.
Sursele participante la seminar au mai menţionat că Jeffrey Franks a subliniat că nu trebuie să fie diluate investiţiile în prea multe locuri şi că un rol important în creşterea productivităţii îl are îmbunătăţirea infrastructurii atât a celei rutiere, cât şi a celei privind tehnologia informaţiilor şi telecomunicaţiile.
De asemenea, reducerea birocraţiei şi facilitarea conformării firmelor cu legislaţia muncii pot contribui la creşterea productivităţii, iar atunci când sectorul public funcţionează bine şi cel privat merge mai bine.
Pentru îmbunătăţirea infrastructurii este necesară ridicarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene, care pot genera investiţii fără să crească deficitul bugetar, a subliniat Jeffrey Franks conform surselor citate.
De asemenea, şeful misiunii FMI a mai spus că participarea la forţa de muncă în România este una dintre cele mai slabe din UE 27, trebuind să se facă eforturi pentru reintegrarea în forţa de muncă a şomerilor, a persoanelor care au încetat să-şi mai caute un loc de muncă şi a tinerilor.