16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranarea economiei incurca socotelile bugetare pentru 2009

Franarea economiei incurca socotelile bugetare pentru 2009

» Criza a rasturnat cresterea economiei: de la 9,2% la 2,9%.

» Pogea a admis ca va rectifica bugetul daca va fi necesar.

Economia Romaniei a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut de la un ritm-record de crestere de 9,2% pana la 2,9%, pe fondul propagarii rapide a crizei internationale, care s-a resimtit in scaderea cifrei de afaceri in industrie si in restrangerea activitatii in domeniile financiar, imobiliar si al serviciilor. Astfel, pe intreg anul 2008 produsul intern brut (PIB) si-a temperat cresterea la 7,1%, surprinzand reprezentantii Finantelor, care se asteptau la o crestere de 7,8%.

Franarea peste asteptari a economiei si faptul ca PIB-ul nominal pe 2008 este de 504 miliarde lei, cu circa 10 miliarde lei mai mic decat cel estimat de autoritati, dau peste cap calculele bugetare pentru 2009. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri ca este ingrijorat de incetinirea brusca a economiei si ca acesta este un semnal ca si in Romania criza se manifesta prin contractia cererii. "Ma gandesc cum sa compensam aceasta reducere. Vom lua masuri pentru a stopa aceasta panta negativa", a spus Pogea. Ministrul a admis ca bugetul va fi rectificat de cate ori va fi necesar in cursul acestui an.

Basescu are estimari optimiste
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca se asteapta ca toate prognozele de crestere economica sa fie revizuite in scadere la nivel mondial, iar Romania nu are cum sa ramana izolata. Totusi, guvernatorul BNR a spus ca in cazul Romaniei trebuie facuta o departajare intre fenomenele reale si cele virtuale, un impact semnificativ avandu-l si dimensiunea mediatica a crizei.
Putin mai tarziu, in cursul zilei de ieri, chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, declara ca se asteapta ca economia locala sa inregistreze o crestere de 1,5-2%, in scadere fata de prognoza Guvernului, de 2,5%.

"Consider ca Finantele trebuie sa faca rectificari bugetare in ceea ce priveste cresterea economica, estimarile de incasari si nivelul cheltuielilor. Cred ca acestea se vor face dupa sau putin inaintea incheierii unui acord cu FMI. Astfel, se va recurge la taieri suplimentare ale cheltuielilor de personal prin reducerea salariilor si la majorarea altor taxe", e de parere Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Potrivit acestuia, Guvernul nu trebuie sa-si propuna sa reduca deficitul bugetar pe timp de criza, deoarece trebuie sa ajute economia, iar acest lucru presupune un deficit de cel putin 4%. "Nici nu putem taia agresiv cheltuielile, pentru ca asa adancim si mai mult criza. Guvernul trebuie sa accepte un deficit mai mare, raportat macar la o crestere zero, altfel ramane intr-o lume paralela", a mai spus Chidesciuc.

Agricultura si constructiile, motoarele economiei
Pe finalul anului, principalele motoare ale economiei au fost agricultura si constructiile, care au reusit un avans cu 18,2%, respectiv 18,9%. Pe fondul scaderii drastice a comenzilor, afacerile din industrie s-au contractat cu 7,7%, inregistrand prima scadere trimestriala dupa multi ani. De asemenea, pe fondul anticiparii cresterii riscurilor in economie, intermedierile financiare, activitatile imobiliare si serviciile pentru firme s-au restrans cu 1,5%. Totodata, incasarile de impozite nete pe produs (TVA, accize, alte impozite) au scazut cu 1,3% in ultimul trimestru, pe fondul scaderii consumului si al intarzierii la plata impozitelor. Cifra de afaceri din comert, din repararea automobilelor, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii a inregistrat o crestere cu 3,4%, iar valoarea adaugata bruta a avut un ritm similar.

"Daca ne uitam pe date ajustate sezonier, toate sectoarele s-au contractat in ultimul trimestru, inclusiv agricultura si constructiile. Nici macar de inertie n-am avut parte pe final de an, dupa elanul economiei din primele noua luni. In 2009, cifrele nu au din ce sa sara pe plus. Nu avem din ce sa ne revenim in a doua jumatate a anului ca sa compensam minusurile ce se vor inregistra in primele doua trimestre", a spus Chidesciuc.

Cele mai citite

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

VIDEO. Botoșani – Gloria Buzău, meci cu 6 goluri! Cinci reușite după pauză

Meciul dintre FC Botoșani și Gloria Buzău, disputat în cadrul etapei a 10-a din Superliga, s-a încheiat cu un spectaculos 3-3, fiind unul dintre...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă