-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFOTO. Șantier abandonat, pe cel mai râvnit teren din Dâmbovița

FOTO. Șantier abandonat, pe cel mai râvnit teren din Dâmbovița

Întrebări esențiale

Va avea Târgoviștea un stadion nou?

Primăria Târgoviște a demarat renovarea stadionului central al municipiului.

Totuși, după un an de la semnarea contractului s-a reușit doar demolarea unei bune părți a arenei și turnarea unei porțiuni din fundație.

În momentul de față pe șantier nu se mai găsesc muncitori.

 Ce spun autoritățile?

 Terenul pe care se afla vechea arenă este o țintă pentru “rechinii imobiliari” de ani buni.

Primăria Târgoviște a reziliat contractul cu constructorul și spune că ridică stadionul cu muncitorii administrației locale.

În același timp, Consiliul Județean vrea un alt stadion, dar Compania de Investiții spune că le-a aprobat finanțarea pentru o bază sportivă.

După 1990 administrațiile publice locale au văzut reale “comori” imobiliare în patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului sau al Ministerului Educației – în funcție de cum acestea au fost contopite sau separate, în decursul anilor, de o guvernare sau alta – și au depus eforturi mari pentru a-i determina pe cei de la centru să le lase pe mâini mai ales arenele și complexele sportive.

Acest lucru s-a întâmplat și consiliile locale au intrat în posesia celor mai multe stadioane, baze sportive, săli de sport bazine de înot etc. ce se aflau înainte în posesia Ministerului Sportului.

La Târgoviște, spre exemplu, stadionul central al municipiului – denumit ulterior “Eugen Popescu” – a reprezentat de la început o adevărată “mină de aur” pentru cei recunoscuți drept “rechini imobiliari”.

Încă din anii ’90 și spre începutul anilor 2000, treptat, o parte semnificativă a bazei de antrenament din spatele arenei ce putea găzdui aproximativ 2.500 de spectatori, sau chiar mai mulți înainte de 1989, a dispărut, prin vânzări sau retrocedări asupra cărora planează mari semne de întrebare, spațiul fiind acum ocupat de vile impunătoare.

 

Comoara de sub stadion

Miza cea mare a rămas însă terenul de 36.440 mp, potrivit datelor Primăriei Municipiului Târgoviște, care era însă ocupat de stadionul central.

Acest aspect ar putea explica și motivul pentru care, în decursul anilor, indiferent de partidul ajuns la conducerea administrației locale, stadionul a fost lăsat să se degradeze, ajungându-se la închiderea tribunei a II-a și a unei părți semnificative a arenei în formă de potcoavă, deoarece reprezentau un pericol pentru spectatori.

De aici, au început scenariile și luptele politice pentru a obține terenul situat în centrul municipiului Târgoviște, lângă Curtea Domnească, pe drumul ce leagă Bucureștiul de Sinaia.

Adrian Țuțuianu, exclus din PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, vorbea, în mandatul său, despre dărâmarea stadionului și amenajarea unui complex comercial, mall, pe terenul rămas liber.

Ulterior, proiectul mall-ului din Târgoviște și cel al unei noi arene au fost strămutate, în locul unor clădiri ale garnizoanei militare unde a fost executat Nicolae Ceaușescu.

Actualul primar al Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, a demarat refacerea vechii arene, Stadionul “Eugen Popescu”.

Până în prezent, s-a dus la bun sfârșit demolarea tribunei a doua a stadionului și a celei mai mari părți a tribunei.

De asemenea, au fost ridicați câțiva stâlpi ai viitoarei tribune, alături de care edilul s-a pozat pentru presa locală, în urmă cu aproape jumătate de an în urmă.

Primăria Municipiului Târgoviște a reziliat, pe 13 decembrie 2019, contractul cu proiectantul pentru lucrările de reabilitare și modernizare ale arenei, Dac Project Des SRL.

A trecut mai bine de un an de când a fost semnat contractul cu constructorul, iar, acum, șantierul este abandonat.

Când reporterii “România liberă” s-au deplasat la fața locului, în mai multe zile, nu se putea vedea niciun muncitor pe șantier.

L-am întrebat pe primarul Daniel Cristian Stan ce constructor se ocupă în prezent de lucrări, dar nu am primit un răspuns.

Din informațiile noastre, șantierul a fost preluat de societatea primăriei, Municipal Construct, care se confruntă cu lipsă de personal.

“Cine mai lucrează în această perioadă? Asta este important acum? Proiectul nu a fost abandonat. Nu sunt muncitori azi (n.r. – marți) pentru că plouă. În acest moment sunt în desfășurare doar proiectele pe fonduri europene, cele de la bugetul primăriilor se concentrează pe situația actuală (n.r. – starea de urgență decretată pentru pandemia de COVID-19). Nu pot să dau un termen, dar stadionul va fi gata anul acesta”, a declarat, pentru “România liberă”, primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.

Întrebat despre celălalt stadion, proiect demarat pe timpul lui Liviu Dragnea, a cărui finanțare a fost aprobată recent de Compania Națională de Investiții (CNI) a aprobat recent finațarea, edilul spune că este protectul CJ Dâmbovița, față de care Primăria Târgoviște nu are nicio legătură.

 

 

City manager-ul Gabriel Boriga, fost primar al Târgoviștei, în mandatul căruia s-a vorbit pentru prima dată de un nou un stadion, nu a putut da informații despre actualele proiecte.

Conform proiectului valoarea totală estimată a investiției ,,Stadion Municipiul Târgovişte” este de 133.693.847 lei (29,3 milioane Euro). 

Reprezentanții CNI au menționat, pentru “România liberă”, că la Târgoviște este vorba despre finanțarea unei baze sportive, în care nu se specifică despre un stadion.

Alte aproximativ 6,3 milioane de lei plătește Primăria Târgoviște pentru renovarea vechiului stadion.

După prețurile pieței, terenul pe care se află amplasat stadionul central al valora aproximativ 110 milioane de euro.

Concret, în acest moment, Târgoviștea s-a ales cu un stadion demolat, ce ocupa un teren vizat de multe interese și o bază sportivă, cu o potențială arenă, dar despre care nu se știe nimic, amplasată într-o zonă cu valoare imobiliară mai mică.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă