26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFOTO. Locuri inedite de pe glob: Allahabad, India

FOTO. Locuri inedite de pe glob: Allahabad, India

Allahabad, cunoscut şi sub numele de Prayag, este unul dintre cele mai mari oraşe din Nordul Indiei. Este situat pe o peninsulă interioară, înconjurată de râurile Gange şi Yamuna pe trei laturi, cu numai o parte conectată la regiunea Doab, din care face parte.

Poziţionarea oraşului este de mare importantă în scripturile hinduse pentru că este situat la confluenţa râurilor sfinte (Triveni Sangam). Credinţa hindusă spune că râul invizibil Sarasvati curge pe aici. Este unul din cele patru situri de Kumbh Mela, un important pelerinaj hindus în masă.

Numele din antichitate al oraşului este Prayag (sanscrită pentru „loc de sacrificiu”), iar acesta este considerat a fi locul unde Brahma a oferit primul său sacrificiu după crearea lumii. De la înfiinţarea sa, Allahabad a jucat un rol important în viaţa şi istoria culturală a Indiei.

Considerat încă din Antichitate drept oraş sfânt, este pentru credincioşii hinduşi locul sacru al Stâlpului lui Ashoka (ridicat în jurul anului 240 î.Hr.). Împăratul mogul Akbar a fondat oraşul actual în 1583. AŽn 1801, oraşul a fost cedat britanicilor. Allahabad a fost scena unor confruntări de proporţii în 1857, în timpul revoltei indiene. Oraşul de resedinţă al familiei Nehru a devenit ulterior un centru al miscării indiene de independenţă. Aici se află Jami Masjid (Marea Moschee) şi Universitatea Allahabad (fondată la 23 septembrie 1887, a patra că vechime din India, supranumită şi Oxfordul Estului”).

Allahabad are multe situri de interes pentru turişti şi arheologi. La 48 de kilometri sud-vest, pe malurile râului Yamuna, sunt ruinele oraşului Kaushambi, care a fost capitala regatului Vatsa şi un centru înfloritor de budism. Pe latura de est, peste Gange şi conectat la oraş de Podul Shastri este Pratisthan Pur, capitala dinastiei Chandra. La Aproximativ 58 kilometri nord-vest este situl medieval Kara cu resturile sale impresionante ale fortului lui Jaichand din Kannauj.

Shringaverpur, un alt sit din vechime, descoperit relativ recent, a devenit o atracţie majoră pentru turişti şi anticari deopotrivă. La extremitatea de sud-vest a oraşului se află Khusrobagh, cu trei mausolee, inclusiv cea a primei soţii a lui Jahangir (conducătorul Imperiului Mogul între 1605-1627), Shah Begum.

Allahabad este locul de naştere al lui Jawaharlal Nehru, primul şi cel mai longeviv prim-ministru al Indiei (1947-1964), iar moşia familiei Nehru, numită Anand Bhavan, este acum muzeu. Este, de asemenea, locul de naştere al Indirei Gandhi, şi casa lui Lal Bahadur Shastri, viitori prim-miniştri ai Indiei. Alţi doi prim-miniştri, Vishwanath Pratap Singh şi Chandra Shekhar au fost, de asemenea, asociaţi cu Allahabad.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...
Ultima oră
Pe aceeași temă