3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de pensii private din Romania, cele mai performante din Europa

Fondurile de pensii private din Romania, cele mai performante din Europa

» Cu randamente medii de 13,98% pe Pilonul II (pensii obligatorii private) si de 9,28% pe Pilonul III (pensii private facultative), inregistrate in ultimul an (iulie 2008-iulie 2009), fondurile de pensii private din Romania au obtinut cele mai bune performante din Europa si din lume. Aceste performante au fost obtinute in conditii de risc minim, cu o expunere foarte redusa pe bursa, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Activele fondurilor de pensii private din Romania reprezentau la sfarsitul anului trecut doar 0,17% din PIB, conform calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), in conditiile in care primele contributii la Pilonul III au fost virate in luna mai 2007, iar un an mai tarziu a inceput colectarea pe Pilonul II. Pentru comparatie, activele totale ale fondurilor de pensii private din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltate Economica (OECD) reprezentau la sfarsitul anului trecut 63,4% din PIB-ul cumulat al acestor state, potrivit datelor publicate recent chiar de OECD.

Elvetia, Olanda si Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depasind valoarea PIB-ului. In Australia, ponderea pensiilor private in PIB este de 92%, in Marea Britanie, de 79%, iar in Finlanda, Statele Unite ale Americii si Canada aceasta depaseste 50%. Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) si Slovacia (4,7%).
Datele centralizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private arata ca activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) insumau 916,2 milioane de lei (363,7 milioane de dolari) in decembrie 2008.

"Romania trebuie sa stimuleze economisirea in sistemul de pensii private. In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie sa o ia este revenirea din 2010 la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem. De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au avut performante investitionale remarcabile, depasind cu mult inflatia si fiind printre cele mai profitabile din lume, pentru participantii lor romani. Deci nu exista nici un motiv, nici o scuza pentru care statul sa intarzie revenirea la calendarul initial de contributii cu inca un an", a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR. Reamintim faptul ca, in cadrul acordurilor cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, UE), Romania s-a angajat sa revina cat mai curand posibil la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, mai precis, in primul an cu perspective de crestere economica.

Performantele ridicate ale fondurilor private de pensii din Romania  au fost obtinute in conditii de risc minim, cu o expunere foarte redusa pe bursa si alte instrumente financiare volatile pe termen scurt. De altfel, spun reprezen-tantii APAPR, criza financiara si caderile bursiere au gasit fondurile de pensii private din Romania cu expuneri minime pe bursa, fondurile de pensii private obligatorii avand investitii in actiuni de numai 1,7% din active la sfarsitul anului 2008.

Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă